1 dzień warsztatów
Grzybobranie w Borach Tucholskich
2 dzień warsztatów
Mój ostatni wyjazd do Gruczna związany był z udziałem w konferencji zorganizowanej przez Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego. Różnorodność poruszanych tematów sprawiała że jej uczestnicy wynieśli z niej dużo nowej wiedzy związanej z szeroko pojętą ochroną przyrody. Jeśli kto chciałby dowiedzieć się jakie tematy poruszane były na tej konferencji zapraszam na tą stronę. >>> program konferencji
Pod koniec drugiego dnia konferencji uczestniczyłem w Warsztatach Umiejętności Kulinarnych które zaczęły się od turnieju kulinarnego kilku szkół gastronomicznych. Sobotę spędziłem z Witoldem na grzybobraniu w Borach Tucholskich. Zebrane w czasie tego grzybobrania grzybki posłużyły jako dodatek do pysznych potraw z gęsiny jakie serwowane były w hotelu Centralny w Chełmnie. W czasie drugiego dnia warsztatów kulinarnych miałem okazję poznać kolejne wspaniałe potrawy z gęsiny tej która staje się coraz popularniejsza nie tylko w Kujawsko-Pomorskim ale i w całej Polsce.
Połączenie gęsi z grzybami a zwłaszcza z gąskami stanowi wspaniałe połączenie wyrafinowanych smaków…