Smardz stożkowaty – Morchella conica
Owocnik – do 12 cm wysokości, kapelusz zajmuje 1/2 – 2/3 wysokości trzonu i jest stożkowaty, wyciągnięty; brzeg kapelusza mniej lub bardziej zatokowo przyrośnięty; silne listwy podłużne biegną wyraźnie równolegle z góry na dół i są powiązane między sobą bardzo różnie wyrośniętymi, słabymi listwami poprzecznymi; barwa waha się między szarobrunatną a oliwkowobrunatną, przy czym żebra na starość czarnieją; w środku jest pusty.
Trzon – węższy od główki (1/2 – 2/3 średnicy główki) i nieco krótszy; białoochrowy; powierzchnia pokryta drobnymi ziarenkami; pusty w środku.
Miąższ – białawy, kremowy.
Wysyp zarodników – białawy.
Wystepowanie – rośnie w lasach nadrzecznych i świerkowych, na brzegach lasów i dróg, na składowiskach drewna. W Polsce dość rzadki; częściej spotykany w górach; pojawia się w zależności od długości zimy, od marca do końca maja.
Zastosowanie – bardzo smaczny grzyb.
Możliwość popełnienia pomyłki – niezbyt wprawni grzybiarze mogą mylić smardza z trującą piestrzenicą kasztanowatą.
Uwagi ogólne – smardz stożkowaty, podobnie jak inne gatunki tego grzyba ( smardz jadalny, smardz wyniosły, smardz grubonogi, smardzówka czeska), a także piestrzenica, piestrzyca i uchówka, należą do klasy workowców. Smardze występują w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, a także w Australii. Do smardza stożkowatego podobne są smardz jadalny ( Morchella esculenta) oraz smardz wyniosły ( Morchella elata). Należy pamiętać, że smardz stożkowaty i smardz wyniosły posiadają regularne żeberkowanie kapelusza, a smardz jadalny – nie.
conica – znaczy stożkowata
Więcej w portalowym atlasie >>> KLIKNIJ

Inne grzyby wiosny
>1< >2< >3< >4< >5<
1.Smardz stożkowaty
Morchella conica2.Krążkówka żyłkowana Disciotis venosa 3.Smardz jadalny Morchella esculenta 4.Wodnicha marcowa
Hygrophorus marzuolus5.Czarka austriacka
Sarcoscypha austriaca