Nie masz pomysłu na obiad? Chciałbyś zjeść coś, czego jeszcze nie jadłeś, poznać nowy smak ? Nie masz już ochoty na pierogi babci, bo martwisz się o dodatkowe kilogramy? Nagrzyby.pl ma dla ciebie propozycję, pod warunkiem, że lubisz dobrą kuchnię i nie boisz się w niej eksperymentować. Przygotuj żółciaka siarkowego a’la sznycel.
Składniki na 4 porcje:
– 500 g świeżych i młodych owocników żółciaka siarkowego
– mąka żytnia
– otręby żytnie
– 2 jajka
– sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Umyć i oczyścić grzyby. Pokroić w dosyć cienkie plastry i zaparzyć w gorącej wodzie. Odstawić na 10-15 minut. Następnie odcedzić i odsączyć z wody. Smażyć na rozgrzanym oleju w panierce.
Żółciak w smaku przypomina delikatne mięsko drobiowe.
Gdzie można kupić żółciaki siarkowe? Nigdzie, należy je zebrać samemu. Gatunek ten rośnie na drzewach liściastych, w parkach, sadach lub ogrodach. Swoimi rozmiarami i charakterystyczną żółtopomarańczową barwą przyciąga wzrok, zatem dosyć łatwo jest go zlokalizować. Należy się jednak pospieszyć. Gatunek ten owocnikuje dosyć krótko i przeważnie w okresie wiosennym można pozyskać młode okazy nadające się do spożycia. A więc, na żółciaki!!!
Tak młode żółciaki zbieramy na potrawę
Przygotowanie i efekt gotowy
Podziwiam was grzybiarzy, jak pomimo, że jest zagrożenie zatruciem – żółciak nie jest grzybem idealnym do jedzenia – ryzykujecie zdrowie oby tylko grzyba zjeść.