Składniki:
smardze ( w Polsce są pod ochroną dlatego trzeba jechać po nie na Słowację lub gdzieś indziej…) – smardze na zdjęciach są ze Słowacji
filet z kurczata
makaron rurki
śmietanka 30%
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
masło
Wykonanie:
Wyczyszczone i umyte smardza kroimy w plasterki. Filety z kurczaka kroimy na małe kosteczki. Na osobnych patelniach podsmażamy na maśle smardze i filety.
W czasie smażenia doprawiamy smardze solą i pieprzem a filety dodatkowo przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu do smardzy i do kurczaka dodajemy śmietankę i chwilę jeszcze dusimy. Pod koniec łączymy zawartość obu patelni i doprawiamy ewentualnie do smaku. Ugotowany makaron łączymy z przygotowanym już sosem śmietanowo-smardzowo-kurczakowym.
Końcowy efekt
Życzę smacznego
- Zenit