Skosztujcie frytek z żółciaków…

Skosztujcie frytek z żółciaków…
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Jest wielu smakoszy frytek, chociaż tłuste i nie zdrowe mało kto odmawia sobie przyjemności ich jedzenia…
Grzybiarze mogą robić frytki z tego co spotkają w lesie… Najlepiej nadają się do tego młode żółciaki siarkowe. W tym roku na wiosnę jakoś te grzyby nie rozpieszczają nas bo jest ich, co kot napłakał…
Mnie kilka dni temu udało się znaleźć kilka żółciaków – zbyt mało, żeby zrobić z nich np. smakowite sznycelki, dlatego postanowiłem zrobić z nich frytki…
W mojej relacji pokażę, jak ja robię takie żółciakowe frytki.

Do wykonania frytek oczywiście niezbędne są żółciaki. Oczywiście, muszą być bardzo młode i miękkie, takie jak te które ostatnio znalazłem.

Zebrane żółciaki czyścimy i płuczemy a potem kroimy w plastry o szerokości od 0,5 do 1 cm

Przed smażeniem żółciakowych frytek wrzucamy je do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do 5 minut.

Po zagotowaniu odcedzamy.

Odcedzone i zagotowane żółciaki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy do zarumienienia się żółciaków. Pod koniec smażenia jeszcze dosalamy do smaku.


Wykładamy na talerz i smacznego…

2 lata temu miałem okazję poczęstować w Grucznie znanego mistrza kuchni Karola Okrasę. Jadł po raz pierwszy w życiu żółciaki siarkowe i bardzo mu smakowały…
Polecam skosztujcie żółciaki może Wam zasmakują jak Karolowi Okrasie :)


 

Awatar użytkownika

Zenit

 

Wyświetleń: 3836


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

2 komentarzy

Dodaj komentarz