A ja ostatnio z wielkim sceptycyzmem robiłam placki selerowo – ziemniaczane – przepis znaleziony w necie… WYSZŁY DOSKONAŁE, BARDZO SMACZNE
Seler można jednak obłaskawić z jego specyficznego smaku
Przepis – polecam z całego serca
Propozycja dla tych, którzy do selera wciąż podchodzą dość nieśmiało. Uwielbianym plackom ziemniaczanym dodaje charakteru.
Składniki:
400 g selerów
500 g ziemniaków
100 g cebuli
100 g mąki
4 łyżki oleju
2 jajka
sól
pieprz
60 g masła
łyżka mąki
200 g pieczarek
1/2 szklanki śmietany
kostka bulionowa
pietruszka
sól
pieprz
Wykonanie:
Obrane selery i ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych otworach. Cebulę siekamy i smażymy na łyżce oleju. Do utartych selerów i ziemniaków dodajemy cebulę, 100 g mąki i jajka, masę mieszamy i przyprawiamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy owalne placki, rumieniąc je z obu stron. Przygotowujemy sos: Z mąki i części masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją ciepłym bulionem i zagotowujemy. Umyte pieczarki kroimy, a potem smażymy na pozostałym maśle, dodajemy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy śmietanę i natkę. Gorącym sosem polewamy placki.
Przepis z tej stronki: >>> http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,17298706,Placki_selerowo_ziemniaczane,,7.html
Lobaria