Przepis nie mój, wzięty z grupy kulinarnej na fb ale zmodyfikowany przeze mnie. 🙂
ROLADA WAFLOWA
Składniki:
1kg ziemniaków
0.5 kg mięsa mielonego
25 dag pieczarek lub grzybów leśnych
2 duże wafle tortowe (anduty)
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz, zioła prowansalskie
olej
jajka
bułka tarta
folia aluminiowa
Wykonanie:
Mięso mielone smażymy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i
ziołami wg uznania.Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z cebulka, przyprawiamy do smaku, łączymy z mięsem.
Ziemniaki gotujemy, robimy z nich puree, dodając masła czy śmietany. Dodajemy do nich przygotowane wcześniej mięso z grzybami.
Na folii aluminiowej układamy wafel, na niego kładziemy( rozsmarowujemy jeszcze gorące) ziemniaki z mięsem i grzybami, Zwijamy jak roladę. Zawijamy w folię i odstawiamy do ostygnięcia. Zapomniałam położyć swoje na folii ale to w niczym nie przeszkodziło.
UWAGA!!! Wszystkie składniki na waflu układamy na gorąco, inaczej wafel nie zmięknie i nie da się zwinąć.
Kiedy rolada ostygnie kroimy ją na kawałki,rozbełtujemy jajka. Moczymy w nich roladę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do
uzyskania złocistego koloru. Z podanej porcji wychodzą 2 rolady.
Trzeba uważać podczas smażenia , żeby wafel się nie przypalił.
Ależ smakowicie wygląda, muszę zrobić w tym tygodniu, bo składniki podstawowe, wszystko jest pod ręką 🙂