Składniki:
– dorsz norweski (może być inna ryba)
– grzyby
– jajko
– koperek
– cebula,
– czosnek
– olej
– masło klarowane
– bułka tarta
– przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, wegeta, imbir,
– na surówkę: kapusta kiszona, jabłko, pietruszka zielona, oliwa
Wykonanie
Filety z ryby zmieliłam blenderem, dodałam jajka, pokrojony koper, czosnek, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, wegetę. Wszystko razem wymieszałam, formowałam małe kuleczki, które zostały obtoczone bułką tartą i usmażone na złoty kolor na oleju.
Następnie zabrałam się za grzyby. Zapomniałam wcześniej wyciągnąć je z zamrażarki, więc takie zamrożone wrzuciłam na patelnię z masłem klarowanym, przykryłam pokrywką i poczekałam, aż się rozmrożą Potem dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, wegetę, pieprz ziołowy, imbir i paprykę słodką i dusiłam po przykryciem. Ponieważ wyszły mi trochę za rzadkie pod koniec dodałam łyżkę śmietany, ale jeżeli sos jest gęsty to nie trzeba jej dodawać.
W międzyczasie zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i pietruszki zielonej, którą polałam oliwą i ugotowałam ziemniaki.
Dla trzymających dietę podałam pulpeciki z grzybami i surówką tym którzy jeszcze rosną i lubią dużo zjeść dodałam ziemniaki
Jest to danie proste i szybkie do wykonania, no i smaczne
Barbra