Produkty:
– filet drobiowy ( podwójny) ewentualnie schab wieprzowy
– grzyby leśne lub pieczarki ( 30 dkg)
– cebula ( 3-4 szt)
– kukurydza ( ja zużywam pół puszki)
– papryka
– 2 jajka
– mąka ziemniaczana ( 4 łyżki)
– maggi w płynie ( 3-4 łyżki)
– olej
– sól, pieprz, papryka w proszku: ostra( 1 łyżeczka) lub słodka ( 2 łyżeczki)
Wykonanie:
Filet drobiowy drobniutko pokroić.
Grzybki( też drobno pokrojone) podsmażyć na patelni z cebulką i przyprawami.
Ja robiłam już te placuszki zarówno z grzybkami leśnymi jak i z pieczarkami. Ostatnio kupiłam pieczarki brunatne więc robiłam z nimi.Przy okazji chciałam obadać jak smakują.
Jeżeli ktoś woli same mięsne te placuszki to nie potrzeba dodawać warzyw ani grzybów, wystarczą same przyprawy i mięso. Też już przerabiałam taką wersję ale wolę z warzywami. Jest więcej ciasta a co za tym idzie więcej placków i są bardziej urozmaicone.
Dodałam też 1 ogórka kiszonego lub z octu. Można użyć różnych warzyw i urozmaicać wersję.
Ale do rzeczy.
Do „ciasta drobiowego” dodać drobno pokrojoną paprykę i cebulę.
Wbić 2 całe jajka, dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki maggi w płynie i 4 łyżki oleju.
Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki.
Można to ” ciasto ” przygotować sobie wieczorem a placki piec dopiero na drugi dzień.
Niżej placuszki się już pieką na patelni. Nakladamy łyżką porcje ciasta i rozprowadzamy po patelni.
A tu już na talerzu. Wczoraj je jadłam z sałatą a dziś z surówką z kiszonej kapusty bo zrobiłam na 2 dni.