Ja dziś miałam na obiad filet z kurczaka w ciekawej postaci. O fotografowaniu mi się przypomniało, jak już miałam gotową masę kurczakową do smażenia. Więc resztę dopowiem.
Składniki:
– podwójny filet z kurczaka
– pęczek natki z pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– średnia cebula
-1 jajko
– sól, pieprz, olej
Natkę drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem.
Mięso kroimy w większą kostkę. Potem je rozdrabniamy blenderem. Czosnek rozdrabiamy, cebulę drobniutko kroimy lub można to też zrobić blenderem.
Przekładamy tę masę do miski, dodajemy, jajko, sól pieprz i wyrabiamy łyżką, mieszając wszystko razem. I tu już wpadłam na to, że mogłam zrobić fotki.
Zatem gotowa masa , dalej już na patelni – smażona i lekko rozpłaszczona na placek i gotowe placuszki.
A niżej już gotowa potrawa. Zrobiłam z fasolką i dodatkowo jeszcze z mizerią bo miałam zbędne ogórki. Placuszki okazały się bardzo smaczne.
Można je podać polane sosem grzybowym ewentualnie pieczarkowym. Mi się nie chciało go robić ale następnym razem spróbuję.
UWAGA !!
Sama wpadłam na pomysł, żeby uniknąć tego blenderowania wszystkiego po kolei.
Następnym razem kupię mielone drobiowe ( z kurczaka lub indyka) dodam natkę z pietruszki i przyprawy i usmażę. Będzie dużo szybciej i sprawniej a efekt pewnie taki sam.