Składniki:
– grzyby suszone, namoczone
– kapusta biała + kapusta kiszona
– przyprawy
ciasto:
– 1 kg mąki
– 1 szkl. oleju,
– 1 szkl. ciepłej wody
– sól
Przygotowanie pierogów jest bardzo proste, zresztą chyba każdy o tym wie Ja zaczęłam od przygotowania farszu, czyli ugotowania namoczonych grzybów, kapusty kiszonej i trochę poszatkowanej białej kapusty. Po ugotowaniu wszystkie składniki trzeba drobniutko pokroić (ja poszłam na skróty i użyłam malaksera
) i przyprawić solą, pieprzem i tym co kto lubi
Potem zabrałam się za to co najbardziej nie lubię czyli przygotowania ciasta. Wykonanie też jest proste, na stolnicę trzeba nasypać mąki, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodę i z tej mieszaniny wyrobić ciasto. Takie ciasto można przygotować dzień wcześniej, a nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce. Następnie wyrobione ciasto należy rozwałkować wyciąć kwadraty lub kółka i lepić pierogi z przygotowanym farszem
Pierogi wyszły wyborne, wszyscy domownicy poprosili o dokładkę
Barbra