Pieczonki z dodatkiem grzybów

Pieczonki z dodatkiem grzybów
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Do zamieszczenia tego niusa zachęcił mnie wpis na forum Trapera w którym zamieścił swoje zdjęcia z robienia pieczonki.
Pieczonki jakie robiłem z moimi znajomymi były zawsze z grzybami. Przed wstawieniem do kociołka grzyby były duszone na podsmażonej cebulce i dodawane warstwami do pieczonki.
Tu kilka zdjęć z dwóch pieczonkowych spotkań.

Pierwsza pieczonka robiona dawno temu w  Zawoji w byłej hacjendzie Ząbka

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Kolejna pieczonka była wyjątkowa bo z dodatkiem „normalnych” grzybów i grzybków pachnących anyżem 🙂
Pieczonka robiona w Rzykach

Obrazek <<< Twardówka anyżkowa – foto Agorszczyk

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Im większa różnorodność grzybów pieczonka smaczniejsza ;)

Avatar użytkownika
Zenit


 

Przepis na moje pieczonki. Do pieczonek potrzebujemy. Specjalny żeliwny garnek i ognisko ;)

Obrazek

Ziemniaki, kiełbasę, boczek, słoninę, liście kapusty, cebulę, paprykę, przyprawy (pieprz,sól, liście laurowe, ziele)
Składniki pokroić, wymieszać z przyprawami.

Obrazek

Spód garnka wyłożyć słoniną, następnie liśćmi kapusty, razem z bokami.

Obrazek

Następnie kładziemy przygotowany wsad , przykrywamy kapustą, zakręcamy garnek.

Obrazek Obrazek

Pieczemy na małym ogniu około godziny. Odkręcamy garnek i jemy ;) :eat: Smacznego :)

Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
Traper

Wyświetleń: 1858


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Dodaj komentarz