Główny bohater mleczaj smaczny – Lactarius volemus, tym sezonie postanowiłem pierwszy raz go spróbować. Sama nazwa tego grzybka wskazuje, że powinien być smaczny, a do tego w jednym z atlasów grzybów przeczytałem: Pomarańczowy mleczaj z białym mleczkiem jest bardzo poszukiwany przez grzybiarzy, a często nawet bywa zjadany od razu w lesie”.
Skoro tak go polecają, a wiem gdzie rośnie, to nie pozostało nic innego jak pójść go pozyskać w celach konsumpcyjnych . W Polsce mleczaj smaczny nie zajmuje chyba wysokiej pozycji w grzybkach wkładanych do koszyków w czasie grzybobrań. Mleczaje, które przyniosłem z lasu postanowiłem przyrządzić według przepisu, który znalazłem w jednej książce, trochę go modyfikując na własne potrzeby.
Mleczaje na śmietanie
Składniki:
Mleczaj smaczny, masło, cebula, śmietana, mąka, sól, pieprz, słodka papryka
Przepis:
Podsmaż na maśle posiekaną cebulkę, dodaj grubo pokrojone mleczaje i duś. Później dodaj sól, pieprz i wszystko zalej śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotuj (mieszając). Podawaj z ziemniakami, posypane słodka papryką.
Mleczaje bardzo mi smakowały więc zostaną w moim grzybowym jadłospisie na stałe, tym bardziej, że rosną w lasach do których uczęszczam.
autor: Tomasz Jaremko
To nie jest mleczaj rydz! Tylko POMARAŃCZOWE MLECZKO. To co tu jest pokazane to trujący grzyb. Czy to żart?
Tylko z pomarańczowym mleczkiem zbieramy. Z BIAŁYM nie. Ktoś to moze wziac na powaznie i zatruć się. Prosze o skasowanie tego przepisu.
no niee. teraz czytam w internecie, ze mozna go jesc. W poradniku, ze trujący.