Mleczaje smaczne na śmietanie

Mleczaje smaczne na śmietanie
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  


Główny bohater mleczaj smaczny – Lactarius volemus, tym sezonie postanowiłem pierwszy raz go spróbować. Sama nazwa tego grzybka wskazuje, że powinien być smaczny, a do tego w jednym z atlasów grzybów przeczytałem: Pomarańczowy mleczaj z białym mleczkiem jest bardzo poszukiwany przez grzybiarzy, a często nawet bywa zjadany od razu w lesie”.

 

Skoro tak go polecają, a wiem gdzie rośnie, to nie pozostało nic innego jak pójść go pozyskać w celach konsumpcyjnych . W Polsce mleczaj smaczny nie zajmuje chyba wysokiej pozycji w grzybkach wkładanych do koszyków w czasie grzybobrań. Mleczaje, które przyniosłem z lasu postanowiłem przyrządzić według przepisu, który znalazłem w jednej książce, trochę go modyfikując na własne potrzeby.

 

Mleczaje na śmietanie

Składniki:

Mleczaj smaczny, masło, cebula, śmietana, mąka, sól, pieprz, słodka papryka

 

 

Przepis:

Podsmaż na maśle posiekaną cebulkę, dodaj grubo pokrojone mleczaje i duś. Później dodaj sól, pieprz i wszystko zalej śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotuj (mieszając). Podawaj z ziemniakami, posypane słodka papryką.

 

 

 

Później dodaj sól, pieprz i wszystko zalej śmietaną wymieszaną z mąką. Chwilę gotuj (mieszając).

 

 

Podawaj z ziemniakami, posypane słodką papryką.

 

Mleczaje bardzo mi smakowały więc zostaną w moim grzybowym jadłospisie na stałe, tym bardziej, że rosną w lasach do których uczęszczam.

Tomasz Jaremko autor: Tomasz Jaremko

 

 

Wyświetleń: 1960


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

3 komentarzy

Dodaj komentarz