Makrelowa pasta twarogowa z grzybami
Przygotowane wedle przepisu Babiegolata. Uwielbiam to jeść. Wczoraj naszła ochota, dziś rano zrobione i na kolację już jadłem. Jutro będzie jeszcze lepsze, bo się przegryzie. Lecimy zatem
twaróg, makrela, cebula, grzyby marynowane, pieprz i sól, ewentualnie jogurt naturalny/śmietana
Rozdrabniamy twaróg. Użyłem półtłustego z tafli, tak 40dkg i kostkę chudego.
Uważam, że na jedną makrelę spokojnie to 40 dkg wystarczy, ja poszedłem w ilość
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do twarogu
Grzyby marynowane w kostkę i do twarogu. Gdy nie ma grzybów ogórek konserwowy/patison
Makrelę obieramy z ości i do twarogu. Kawałki mogą być większe. Im dokładniej obierzemy, tym mniej niespodzianek później
Wszystkie składniki razem. Dodajemy pieprz i trochę soli(ja sól wykluczam). Pamiętajmy, że ryba sama w sobie lekko słona jest.
Mieszamy. Możemy dodać trochę jogurtu/śmietany. Wybieram jogurt naturalny.
Gotowe. Idealne na pieczywo. Zamykamy folią spożywczą lub w zamkniętym pojemniku trzymamy w lodówce. Najlepsza tak pod dobie, dwóch, trzech. Nie, przesadziłem, trzy doby to nigdy nam nie stała w lodówce
SMACZNEGO
Jedna z najlepszych rzeczy ever!