Kalafiorowy mózg

Kalafiorowy mózg
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Wyczytałam sobie w necie, że ludzie robią kalafiorowy mózg na obiad więc i ja się dzisiaj wzięłam za robotę i go sobie zaserwowałam. Przepis jest prosty i mało kosztowny a super to wygląda, zachęcam do zrobienia. :ok:

Składniki:
– 1 średni kalafior
– 0, 600g mielonego
– 1 jajko
– boczek cienko pokrojony ( kupiłam paczkowany )
– grzybki
– przyprawy
– warzywa wg. uznania
Wykonanie:

Kalafior gotujemy na półtwardo 7-8 minut. Mielone przyprawiamy, tak samo, jak do kotletów mielonych, łącznie z jajkiem i bułką. :)
Studzimy kalafior i okładamy go mięsem mielonym a następnie plasterkami boczku. ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wsadzamy na blaszkę i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja dorzuciłam na blaszkę pokrojone ziemniaki, paprykę, cebulę, grzybki,podgotowaną chwilkę fasolkę szparagową, żeby mieć już cały obiad. :eat:
Po wyjęciu z pieca kalafior wyglądał następująco. :ok:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Mi osobiście bardzo smakował i włączam potrawę do swojego jadłospisu. :ok:

A na deser sernik na zimno chociaż z papierka.

Ale dałam mu ciekawą kolorystykę ,dorzuciłam pół wiaderka serka rodzinnego i smakuje jak domowy. :eat:

Obrazek

Wyświetleń: 4126


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Dodaj komentarz