Wyczytałam sobie w necie, że ludzie robią kalafiorowy mózg na obiad więc i ja się dzisiaj wzięłam za robotę i go sobie zaserwowałam. Przepis jest prosty i mało kosztowny a super to wygląda, zachęcam do zrobienia.
Składniki:
– 1 średni kalafior
– 0, 600g mielonego
– 1 jajko
– boczek cienko pokrojony ( kupiłam paczkowany )
– grzybki
– przyprawy
– warzywa wg. uznania
Wykonanie:
Kalafior gotujemy na półtwardo 7-8 minut. Mielone przyprawiamy, tak samo, jak do kotletów mielonych, łącznie z jajkiem i bułką.
Studzimy kalafior i okładamy go mięsem mielonym a następnie plasterkami boczku.
Wsadzamy na blaszkę i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja dorzuciłam na blaszkę pokrojone ziemniaki, paprykę, cebulę, grzybki,podgotowaną chwilkę fasolkę szparagową, żeby mieć już cały obiad.
Po wyjęciu z pieca kalafior wyglądał następująco.
Mi osobiście bardzo smakował i włączam potrawę do swojego jadłospisu.
A na deser sernik na zimno chociaż z papierka.
Ale dałam mu ciekawą kolorystykę ,dorzuciłam pół wiaderka serka rodzinnego i smakuje jak domowy.