Składniki:
– zmielona słonina
– grzyby (świeże lub mrożone lub suszone kto jakie ma)
– cebula i czosnek
– przyprawy wg uznania: sól, rozmaryn, majeranek, tymianek itd. to co kto lubi.
Wykonanie jest bardzo proste:
Stopiłam zmieloną wcześniej słoninę, dodałam drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem. Dodałam wcześniej zmiksowane grzyby (użyłam zamrożonych, które wcześniej były ugotowane, ale można dodać świeżych ugotowanych albo suszonych wcześniej namoczonych i ugotowanych). Trzeba dobrze wymieszać grzyby ze stopioną słoniną, aby składniki dobrze się połączyły.
Taką miksturę rozlałam do salaterek, aby smalec stężał. Podałam go z chlebem razowym i ogórkami kiszonymi.
U mnie na imprezach ten smalec znika w mgnieniu oka Polecam i smacznego
Barbra
Grzybki wraz ze smalcem się pieką ? czy tylko są wymieszane z rozpuszczonym smalcem .