Grzybki po myśliwsku

Grzybki po myśliwsku
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Grzybki po myśliwsku

Składniki:
1 kg grzybów
10 dag słoniny
3 cebule
2 łyżki oleju
5 jagód jałowca
½ szklanki śliwek bez pestek
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Zamiast słoniny użyłam boczku wędzonego i sparzonego. Teraz myślę, że mogłam użyć surowego boczku bo ten wędzony miał swój specyficzny smak i czułam, że był dość mocno przyprawiony czosnkiem. To tak na marginesie. Ale w niczym to nie przeszkadzało tej potrawie, była może bardziej specyficzna. ;)
I grzybów miałam mniej niż kilogram więc śliwek też użyłam mniej. :)

Pokroiłam ten boczek na drobno i usmażyłam go na patelni. :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Dodałam cebuli i ponownie smażyłam. :)

Obrazek Obrazek

Do potrawy dodałam pokrojone śliwki suszone oraz podsmażone wcześniej grzyby . :)
Ja miałam już ugotowane i zamrożone grzyby ale dodałam też garść suszonych, bo dają lepszy zapach. :oops:
Jeszcze dodałam łyżkę proszku z kań. :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Postanowiłam podać te grzyby z ziemniakami i ogórkiem kiszonym i tak zrobiłam. Wyglądało to tak i potrawa była bardzo smaczna. :eat:

Obrazek Obrazek Obrazek

Wyświetleń: 1072


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Dodaj komentarz