Pieróg szwedzki z grzybami (również wersja dla leniwych – exotic w tortilli)
Świeże grzyby ( w moim przypadku rydze ) dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dusić na
masełku podlewając bulionem w razie potrzeby. Na koniec dodać sól, pieprz i odrobinę ostrej
papryczki. Dusić do momentu odparowania.
Kapustę kiszoną pokroić, dodać sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, odrobinę cukru
(można dodac jeśli ktoś lubi odrobinę koncentratu pomidorowego)
Dusić do miękkości (jak bigos) i odparować
Na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na masełku cebulę.
Kapustę i grzyby wymieszać.
Wykładać farsz na cienko rozwałkowane ciasto drożdżowe (ja użyłam gotowego), zlepić, odwrócić na
drugą stronę. Posmarować rozbełtanym jajkiem (można posypać czarnuszką, sezamem lub makiem)
i piec aż do zrumienienia w 120 stopniach.
W przypadku tortilli, wyłożyć na całą powierzchnię cienką warstwę zostawiając końcówkę placka
suchym. Zawinąć w rulon i zapiec chwilę (5-10 minut)
Podawać np. z barszczykiem lub bulionem. Smacznego