Jadąc kiedyś do Uniejowa zauważyłam z samochodu pniak obrośnięty boczniakami. Oczywiście wyskoczyłam z auta, pozyskałam boczniaki i niżej przedstawiam efekt kulinarny. Składniki :
– boczniaki
– włoszczyzna ( por, seler, marchew, pietruszka)
– cebula
– przyprawy ( majeranek, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, liść laurowy,tymianek, ziele ang. i reszta wg uznania)
– kostka rosołowaWykonanie:
Boczniaki pokroiłam w wąskie paseczki i podsmażyłam na patelni z cebulką.
Dodałam warzywa, które wcześniej starłam na tarce ( por pokroiłam drobno) i wszystko razem podsmażyłam.
Do garnka wlałam wodę, zagotowałam ją z kostką rosołową i wrzuciłam do niej podsmażone boczniaki z warzywami.
Dodałam pozostałe przyprawy i wszystko razem się gotowało przez pół godziny.
Na koniec kto woli bardziej gęste to zagęszcza flaczki mąką a kto woli rzadsze to już nic nie grzebie.
Smacznego !!
Smakowały bardzo podobnie, jak normalne flaki, których nie jem a te z boczniaków zjadłam i mi smakowały.
dzięki za przepis, mamy w planie wypróbowanie. zwłaszcza, że widziałem ostatnio chyba w biedrze boczniaki:) w naturze tylko raz widziałem rok temu, ale już się nie nadawały…
No to jest fajny przepis na boczniaczki , myślałem że te grzybki kupowane w bierdolące można tylko na oleju i bułce tartej z dodatkiem soli.Te boczniaki to na masełku podsmażasz na początku z cebulką ?.
Naprawdę fajny przepis bo ja też nie jestem zwolennikiem flaczków a córka jest wegetarianką a kostki rosołowej nie rozpozna.
Następny obiadek który ugotuję będzie właśnie z boczniaków.
Lubię gotować a najbardziej lubię grzyby.
Też dziś ugotowałem. Wyszły znakomite, choć dałem mniej przypraw, bez mąki itd. Czysta forma grzyby i warzywa + świeży pieprz. Dzięki Sensi !