Potrzebne składniki:
– Filet z kurczaka ( podwójny)
– grzyby leśne ( ja użyłam swoich mrożonych ale wczesniej już ugotowanych)
– cebula
– przyprawy wg uznania
– 2 opakowania ciasta francuskiego
Nie robiłam zdjęć z krojenia fileta na kawałki, bo w połowie przepisu wpadłam na to, ze mogę to sfotografować więc tej czynności nie ma na zdjęciach A dalej postępowałam w następujący sposób.
Grzybki odmroziłam, podsmażyłam na patelni z cebulą i przyprawami ( sól , pieprz ) i przełożyłam do innego naczynia.
Za chwilę usmażyłam w ten sam sposób pokrojonego fileta drobiowego, dodałam sobie do niego, przyprawy do gyrosa, soli, pieprzu , bazylii i co kto chce.
Potem połączyłam usmażonego fileta z grzybami, tu już machnęłam fotkę, chociaż na patelni.
Potem rozłożyłam ciasto francuskie, ponacinałam je z boku a na środku położyłam farsz grzybowo-filetowy. Stwierdziłam, że mam w nowej lodówce żółty ser więc też go wykorzystałam i położyłam kawałki na farszu. Potem roladę zwinęłam. Wyglądało to tak.
Potem pieczenie, oczywiście wcześniej trzeba roladę posmarować białkiem od jajka lub mlekiem. Ja smarowałam mlekiem. Piekłam na oko , zależnie od piekarnika ale około pół godziny. Trzeba podglądać czy się zrumieniło. I potrawa gotowa.
Jedno ciasto starcza na 3 osobową rodzinę, żeby się najeść. Jak ktoś chce więcej to radzę kupić 2 ciasta. Ja dziś piekę drugą porcję, bo aktualnie jesteśmy w 3 osoby to załatwiłam 2 obiady za jednym zamachem.
Zjadłam z ogórkiem ale równie dobrze można to zjeść z surówką czy czymś innym.
SMACZNEGO !