Udostępnij:
Ja kiedyś robiłam te kanie faszerowane i zapomniałam wklepać przepis więc czynię to dopiero teraz.
Przepis z netu ale jak zawsze zmodyfikowany i dostosowany do sytuacji i potrzeb, bo nie miałam wszystkich składników pod ręką.
Przepis z netu ale jak zawsze zmodyfikowany i dostosowany do sytuacji i potrzeb, bo nie miałam wszystkich składników pod ręką.
Więc jest to mix kilku przepisów internetowych ( z każdego coś).
Faszerowane kanie
Składniki:- kilka/kilkanaście kań – małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
– mięso mielone
– jajko
– papryka surowa, marchewka, cebula ( co, kto woli)
– sól, pieprz, papryka
– bułka tarta
– 2 – 3 łyżki mleka ( dodać do masy)
– 3 łyżki śmietany
Wykonanie.
Mięso przygotować, jak na kotlety mielone, z jajkiem przyprawami i dodatkami.Dodać podsmażoną cebulkę i trochę mleka, żeby masa nie była zbyt ścisła.
Grzyby oczyścić i wrzucić na 2 minuty do wrzątku.Odcedzić, nałożyć farszem. Od strony farszu przyłożyć kanie do bułki tartej i smażyć na patelni do zrumienienia.Dodać masło i posiekaną cebulkę, smażyć, dodać pół szklanki białego wina i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanki 3-4 łyżki i dusić aż sos zgęstnieje. Zresztą można po swojemu kombinować. Dla bardziej leniwych może być wersja po faszerowaniu do piekarnika i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Ja właśnie swoje piekłam w piekarniku, bo nie miałam wszystkich składników. Też są pyszne. Smacznego !
Składniki:- kilka/kilkanaście kań – małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
– mięso mielone
– jajko
– papryka surowa, marchewka, cebula ( co, kto woli)
– sól, pieprz, papryka
– bułka tarta
– 2 – 3 łyżki mleka ( dodać do masy)
– 3 łyżki śmietany
Wykonanie.
Mięso przygotować, jak na kotlety mielone, z jajkiem przyprawami i dodatkami.Dodać podsmażoną cebulkę i trochę mleka, żeby masa nie była zbyt ścisła.
Grzyby oczyścić i wrzucić na 2 minuty do wrzątku.Odcedzić, nałożyć farszem. Od strony farszu przyłożyć kanie do bułki tartej i smażyć na patelni do zrumienienia.Dodać masło i posiekaną cebulkę, smażyć, dodać pół szklanki białego wina i dusić pod przykryciem ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanki 3-4 łyżki i dusić aż sos zgęstnieje. Zresztą można po swojemu kombinować. Dla bardziej leniwych może być wersja po faszerowaniu do piekarnika i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Ja właśnie swoje piekłam w piekarniku, bo nie miałam wszystkich składników. Też są pyszne. Smacznego !
Wyświetleń: 3419
Udostępnij:
jak już się bazuje na czyimś przepisie to wypadałoby podać konkretne jego źródło a nie pisać, że po prostu z netu… http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/kanie-faszerowane.html
Szanowna Izo
Jeśli masz żal do Sensi że nie podała linki do Twojej strony widać potrzebujesz dodatkowej reklamy…
Porównałem przepisy składniki i faktycznie podobieństwo szalone…
Zaczytuję składniki Sensi
– kilka/kilkanaście kań – małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
– mięso mielone
– jajko
– papryka surowa, marchewka, cebula ( co, kto woli)
– sól, pieprz, papryka
– bułka tarta
– 2 – 3 łyżki mleka ( dodać do masy)
– 3 łyżki śmietany
a tu składniki Twoje:
składniki:
kilka/kilkanaście kań – małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
mięso mielone z udźca indyka – po ok. 1 czubatej łyżeczce na grzyba, może trochę więcej na większe
kawałeczek marchewki starty na tarce
1/2 cebuli drobno posiekanej
odrobina posiekanej świeżej chili
2 – 3 łyżki mleka
masło klarowane
do smaku – sól, pieprz ziołowy, przyprawa ognista
bułka tarta
SOS – szalotka
masło
białe wino wytrawne
śmietanka słodka
przyprawy
Jeśli ja miałbym upominać się o takie „bzdety” o jakich piszesz miałbym żal np do Ciebie że „przyswajasz” sobie”pomysły” nie przytaczając źródła z którego pochodzą… 🙂
Dać Ci przykład ?
Wejść na linkę http://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/podstawowe-wyposazenie-grzybiarza.html
i cytat :
Zawsze, nawet idąc na spacer w okolice lasu, mam jeszcze ze sobą awaryjną składaną torebkę czyli „anużkę” w myśl powiedzenia, że „a nuż znajdę więcej grzybów ?” Jest przewiewna, uszyta z cienkiego płótna, nadaje się do wyprania po grzybobraniu a mieści się nawet w kieszeni.
Pytanie samo wymyśliłaś tą nazwę ? czy może wyczytałaś z jakieś strony internetowej ? 🙂 i przez przypadek nie podałaś źródła „pomysłu” tak jak Sensi?
Potrzebujesz dodatkowej reklamy na moim portalu to napisz wprost 🙂
Swoją drogą bardzo się ciesze że śledzisz nasz portal i z niego korzystasz 🙂
Jeśli już ma polecać tu inne strony z podobnymi przepisami to służę pomocą 🙂
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/254082/male-kanie-faszerowane-duszone.html
http://kuchnia-polska.net/kanie-faszerowane,65
http://polki.pl/we-dwoje/kanie;faszerowane,artykul,951.html
http://doowa.blogspot.com/2013/09/faszerowane-kanie.html
ośmieszasz się podając strony z zupełnie innymi przepisami bo poza Doradcą trzy nijak się mają do mojego przepisu. Jesteś jak Kali i widać, że według Ciebie uczciwość i zwykła przyzwoitość działa tylko w jedną, oczywiście Twoją, stronę…. bardzo to przykre i wręcz śmieszne…
Iza ja nie korzystałam tylko z twojego przepisu ale również z innych wyszperanych w necie i je ze sobą pomieszałam i z każdego wzięłam, to co mi odpowiadało dlatego napisałam ogólnie, że przepis z netu, bo nie był to stricte twój przepis.
Twój owszem czytałam ale nie miałam wszystkich składników np. masło klarowane,chilli, przyprawa ognista, wino ( podałam w składnikach ale zastąpiłam je odrobiną wódki), dlatego musiałam przepis zmodyfikować i przystosować do swoich celów i nie miałam w tym żadnych złych intencji.
Podejrzewam, że kanie zrobione czysto wg twojego przepisu byłyby na pewno smaczniejsze niż moje ale te też mi smakowały.
A twój przepis jest tutaj i na pewno ktoś chętnie z niego skorzysta. 🙂
http://smacznapyza.blogspot.com/2012/09/kanie-faszerowane.html
Szanowna Izo
Jeśli znasz język węgierski proponuję napisać na te strony
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2013/10/toltott-ozlabgomba-4-etel-ozlabgombabol.html
http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/toeltoett-zlabgomba
http://receptletoltes.hu/hu/arch%C3%ADvum/9874
http://fuszereslelek.blog.hu/2012/10/22/toltott_ozlab_gomba
http://habolondneszeddle.blogspot.com/2007/09/gomba-gombval-csiperkvel-tlttt-zlb.html
http://erdokert.hu/2014/09/02/toltott-ozlabgombafejek/
http://www.ezmagyar.hu/fooldali-hirek/nagy-ozlabgomba.html
oni chyba wszyscy skopiowali Twój pomysł faszerowania kani !
to jest karygodne ! 🙂