


Owocnik- kasztanowatobrązowy do czerwonobrązowego, na brzegu jaśniejszy, nagi, skórka żelatynowata, błyszcząca, okrągły lub łopatowaty, początkowo wypukły, potem płaski lub lejkowaty, 2-20cm średnicy,cienki, 1-3 mm grubości, powierzchnia gładka lub drobno promieniście pomarszczona, brzeg pofalowany, ostry, cienki.
Pory- białe do kremowych, okrągłe lub kanciaste, bardzo drobne.
Trzon- aksamitnie owłosiony, ciemnobrązowy do czarnego, ku górze jaśniejszy, zwykle zwężający się ku podstwie, także spłaszczony.
Miąższ- w owocniku biały, świeży skórzasty, suchy korkowaty i łamliwy cienki, 0.5-2.5 mm grubości. Zapach przyjemny, smak łagodny lub słabo gorzkawy.
Wysyp zarodników- biały.
Występowanie- Nieczęsty. Owocniki jednoroczne, wyrastają od wiosny do jesieni, pojedynczo lub w grupach, na pniach i pniakach drzew liściastych, zwłaszcza wierzby, olszy, topoli, w ciepłych lasach, w dolinach rzek.
Zastosowanie- niejadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki- żagiew zmienna (Polyporus varius) ma czarno owłosiony trzon jedynie w dolnej części i kapelusz żółty do brązowego.
Uwagi- powoduje zgniliznę drewna typu białego.
[ Dodano: 2012-06-23, 23:12 ]
Wiączyń 16.06.2012
młoda żagiew kasztanowa.


