Owocnik- 4-18cm średnicy, barwy rdzawobrązowej, brązowoczerwonej brązowoomarańczowy. Młody kulisty, potem półkolisty, z wiekiem poduszkowaty, grubomięsisty. Skórka wystająca poza brzeg kapelusza. W czasie suchej pogody filcowaty, matowy. W okresie deszczowym nieco lepki.
Rurki- 15-35mm długości, białawe do brudnoochrawych lub skórzastobrązowawe z wiekiem jeszcze bardziej ciemniejace. Na przekroju wybarwiają sie fioletowo.
Pory- drobne, okrągłe. Młode białawe, często z szarawym odcieniem później śmietankowożółte.
Trzon- młody rozdęty, potem maczugowaty lub cylindryczny, u góry zwężony, u podstawy zgrubiały. Początkowo gładki, brązowoczerwonawy, pokryty początkowo białymi potem brazowoczerwonymi do czerniawoczarnych drobnymi łuseczkami. W miejscach ugniecenia staje się czerwonawy do niebieskozielonawego.
Miąższ- biały, po przekrojeniu najpierw czerwienieje, później staje się fioletowoszarawy do czarnego. Zapach słaby, smak delikatny, przyjemny.
Wysyp zarodników- brązowy.
Występowanie- na terenach podgórskich i gorskich. pod dębami
Zastosowanie- jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki- Koźlarz czerwony Leccinum aurantiacum i Koźlarz świerkowy Leccinum piceinum i Koźlarz sosnowy Leccinum vulpinum