Owocnik - 5-10 cm średnicy; pomarańczowobrązowy, rudopomarańczowy, rudożółty, ciemnieje ku środkowi; masywny, początkowo wypukły, potem rozpostarty lub z płytkim zagłębieniem; powierzchnia sucha, matowa, aksamitna, często drobno spękana; brzeg długo podwinięty, gładki.
Blaszki - białawe, z wiekiem bladożółte, uszkodzone przebarwiają się rdzawo, gęste, przyrośnięte.
Trzon - dochodzący do 12 cm wysokości i 1,5-3,5 cm grubości; wewnątrz mięsisty, przeważnie walcowaty, brzuchowato wypuklony; koloru owocnika lecz nieco bledszy i jasno omączony.
Miąższ - białawy, uszkodzony mniej lub bardziej rdzawy, zwarty; smak łagodny; zapach silny, przypomina śledzie, zwłaszcza u starszych osobników.
Wysyp zarodników - bladobiały.
Występowanie - częsty; owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach po kilka, od lata do jesieni, w lasach liściastych i iglastych (pod sosnami i świerkami), preferuje gleby gliniaste, wapienne.
Zastosowanie - jadalny.
[ Dodano: 2011-07-10, 21:05 ]