Ta grzybówka to malutki grzybek wyrastający gł. na korze wierzb, wiązów.Sensibility pisze:QR_BBPOST czy to grzybówka niebieskoszara?
Ta Twoja to może grzybówka bruzdowanotrzonowa ( wydaje mi się, że widzę bruzdki na trzecim zdjęciu )

Ta grzybówka to malutki grzybek wyrastający gł. na korze wierzb, wiązów.Sensibility pisze:QR_BBPOST czy to grzybówka niebieskoszara?

Zrobiłam zbliżenie chyba je widać, faktycznie.gonzo pisze:QR_BBPOST Ta Twoja to może grzybówka bruzdowanotrzonowa ( wydaje mi się, że widzę bruzdki na trzecim zdjęciu )
Czy ta grzybówka bruzdowanotrzonowa to ta sama co grzybówka bruzdkowana bo taka u nas widnieje w atlasie?

Wszystko to opieńki miodowe w szerokim ujęciu. Opieńki to bardzo zmienne grzybki i mykologowie pokusili się o wyodrębnienie kilku gatunków. Czy to sztuczny podział, czy nie, to już inna para kaloszyWert pisze:QR_BBPOST Jeden mały lasek trzy miejsca i cztery różne opieńki(?)

I to nam nie ułatwiagibyrdm pisze:QR_BBPOST Zdjęcia niestety kiepskie.
Kisielnica trzoneczkowa.gibyrdm pisze:QR_BBPOST Dodatkowo chciałbym jeszcze zapytać jaki gatunek przedstawiają kolejne zdjęcia.

Link do galerii: |