
Pieczemy własny chleb
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5152
- Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
- Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
- Pochwalony: 987 razy
- Kontakt:
Ząbek, co do szybkowara, to potwierdzam. To prawda, ze mniej czasu zabiera takie gotowanie. A wypiekacz do chleba mielismy, ale oddalismy z powrotem do sklepu. Nie mozna bylo ogladac telewizji, bo kiedy wypiekacz dzialal, to pojawialy sie jakies chochliki w telewizorze. 

Ostatnio zmieniony piątek, 11 listopada 2011, 09:36 przez Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Joanna pisze:Nie mozna było ogladac telewizji, bo kiedy wypiekacz działał, to pojawialy się jakies chochliki w telewizorze.



Mamy ochotę też wypiekać mniamuśne bułeczki i rogaliki. A może jeszcze coś co nam do łba przyjdzie.


A szybkowar ? Tak to się zgadza. Zapomniałem dodać że wcinałem żarełko z tej maszynerii. Było nie tylko mniamuśniejsze ale i zdrowsze. Wszystkie składniki nie idą w diabły ale pozostają w potrawach i to nas przekonało.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie 
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Nikon D-90 - Radość fotografowania

Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Moderator
- Posty: 21781
- Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
- Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
- Lokalizacja: Wilga
- Pochwalony: 314 razy
Gdyby komuś się piec nie chciało a miał ochotę na drobną przekąskę to polecam:
http://www.spolem.bielsko.pl/17070,brus" onclick="window.open(this.href);return false; ... tanie.html
http://www.spolem.bielsko.pl/17070,brus" onclick="window.open(this.href);return false; ... tanie.html
Moja nauka poszła w las 

-
- Zarodnik
- Posty: 19
- Rejestracja: poniedziałek, 17 października 2011, 08:54
- Ulubione grzyby: Podgrzybki, prawdziwki
- Lokalizacja: z głębi lasu
- Pochwalony: 1 raz
Przepraszam, dopiero zauważyłam Twoje pytanie!Zenit pisze:DPS, Mam pytanko jak długo czekasz po wyrobieniu ciasta i dodaniu zakwasu do tego aby ciasto wyrosło. Przyznam że pierwszym razem po dodaniu zakwasu chleb nie wyrósł w normalnym trybie wypieku (drugim razem czekałem ok godziny po wyrobieniu ciasta i coś wyrósł ale nie tak jakbym chciał)
Czekam długo, kilka godzin, od 5 do 10 nawet, zdarza się i 12, zależy od temperatury otoczenia. Zakwas to zupełnie inna bajka niż drożdzę.
Najczęściej robię tak, że zamieszam chleb rano i rośnie do wieczora, a latem często wieczorem robię i rano wstawiam do pieczenia.
I jak, pieczesz???

Codziennie wstaję piękniejsza, ale dzisiaj to już przesadziłam! 

-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9014 razy
- Kontakt:
a robiłaś może chleb z ziarnami soi ?misiaa5 pisze:najlepszy jest ze słonecznikiem i wogóle z mnóstwem ziaren
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9014 razy
- Kontakt:
ja polecamada1984 pisze:Czy polecicie taka maszynę do pieczenia chleba? Sprawdza się ?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016
https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016

Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3223
- Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
Odświeżę trochę watek chlebusiowy
Do dzieła:
2 cebule ,20 dkg boczku usmażyć na patelni. 8 łyżek płatków owsianych ,5 dkg rozgniecionych drożdży 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru wymieszać i zalać 4 szklankami ciepłej wody. Odstawić na pół godziny, aż płatki spęcznieją. Potem dodać kilogram mąki pszennej 550 lub można mieszać mąki ale tak żeby było 1kg, ok 20 dekagramów łuskanych ziaren słonecznika i łyżkę siemienia lnianego. Dodajemy ostygnięty boczek z cebula i wszystko mieszamy łyżką lub malakserem. Wkładamy w 2 duże lub 3 średnie foremki, które następnie wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 stopni i piec 1h. Po upieczeniu wyjąc z foremek. Wierzch posmarować lekko schłodzona wodą (pędzelkiem) oraz posypać go startym serem żółtym. (można też makiem, sezamem bądź kminkiem)
Smacznego
Do tego chleba nie dodawałem słonecznika.

2 cebule ,20 dkg boczku usmażyć na patelni. 8 łyżek płatków owsianych ,5 dkg rozgniecionych drożdży 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru wymieszać i zalać 4 szklankami ciepłej wody. Odstawić na pół godziny, aż płatki spęcznieją. Potem dodać kilogram mąki pszennej 550 lub można mieszać mąki ale tak żeby było 1kg, ok 20 dekagramów łuskanych ziaren słonecznika i łyżkę siemienia lnianego. Dodajemy ostygnięty boczek z cebula i wszystko mieszamy łyżką lub malakserem. Wkładamy w 2 duże lub 3 średnie foremki, które następnie wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 stopni i piec 1h. Po upieczeniu wyjąc z foremek. Wierzch posmarować lekko schłodzona wodą (pędzelkiem) oraz posypać go startym serem żółtym. (można też makiem, sezamem bądź kminkiem)
Smacznego

-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Piekochlebom i cukrzykom polecam dwie znakomite mąki do pieczenia chleba: mąka pełnoziarnista Lubelli (z 3 rodzajów ziarna) i mąka chlebowa z Zamościa. Pomieszałem obie w stosunku 1 : 1, dodałem sól, drożdże i posypałem czarnuszką, a potem upiekłem 175*C i 40 min z termoobiegiem. Chlebek był bardzo smaczny, i co najważniejsze - nie nabijał tak cukru we krwi, jak sklepowy. Polecam!

Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Aha, no i oczywiście trzeba dosypać kminek do ciasta 

Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
My też od kilku miesięcy pieczemy własny chleb. Żytni 100% na zakwasie bez drożdży... czyli zakwas żytni, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, cukier i czarnuszka... Bardzo wiele zależy od mąki, tz. ten sam typ mąki ale od różnych producentów daje różne efekty. Wybrałam z firmy Bio Planet i dla mnie jest najlepsza




Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Grzybeczek
- Posty: 96
- Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2017, 23:40
- Imię: Kasia
- Ulubione grzyby: Rydze, Smardze, Maślaki, Kanie, prawdziwki, kurki
- Lokalizacja: Powiat Nowosolski
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 51 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Ja swego czasu piekłam chleby nawet nagrałam film dla siostry jak upiec chleb. Teraz trochę brak mi miejsca i czasu. Stare dzieje.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VVQpA6gxT7o[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VVQpA6gxT7o[/youtube]
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Dzisiaj upiekłem chlebki z czarnuszką a zamierzam upiec z grzybami. Może mi się uda...

Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Na pewno się da z boczkiem, mniam mniamBobik pisze:QR_BBPOST Dzisiaj upiekłem chlebki z czarnuszką a zamierzam upiec z grzybami. Może mi się uda...![]()





-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Pieczemy własny chleb
Sectroyer - preferuję boczek w płatach, podsmażony na patelni z pomidorami, papryką, solą i pieprzem, a do tego pajda chleba - mniam!

Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;