
link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/780" onclick="window.open(this.href);return false;
Kapelusz- 5,2-8(-9) cm średnicy, wypukły, z wiekiem rozpostarty i nieco wklęsły, ciemno-siono-gołębi, w miejscach jasniejszych bardziej stalowoszary do szarobłękitnawego, nieraz z plamami różowolila, w środku ciemno-granatowo-szary z nieznacznym odcieniem zielonkawym. Brzeg nieco podbięty, trochę falisty, tępawy, gładki. SKórka sucha, matowa, mączysto omszona; można ją zedrzeć od brzegu najwyżej do połowy promienia kapelusza.
Blaszki- stosunkowo grube, rozwidlone, przyrośnięte i wolne, tępawe przy bregu kapelusza, białe, z wiekiem jasnokremowe; pomiędzy nimi zmarszczki.
Trzon- 3-5,5x1-2(-2,3) cm, biały, gładki, u dojrzałych okazów może mieć nieliczne brązowe plamy u podstawy, pełen, z wiekiem watowaty.
Miąższ- Miąższ względnie gruby, za młodu jędrny, biały, prawie zupełnie bez zapachu. Smak łagodny, chociaż młode blaszki mogą pozostawiać słaby piekący posmak.
Wysyp zarodników- jasnokremowy. Zarodniki kulistawe do wydłużono elipsoidlnych, siateczkowato-brodawkowate o delikatnych łącznikach.
Występowanie- występuje w lasach liściastych i mieszanych, rzadko w świerkowych i jodłowych w obecności drzew liściastych, VII-VIII
Zastosowanie- jadalny.
Literatura-
A. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).