Gołąbek żółciowy - Russula fellea

Opis + zdjęcia
Awatar użytkownika

Autor tematu
gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 19033
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3906 razy
Pochwalony: 16714 razy
Kontakt:

Gołąbek żółciowy - Russula fellea

Post autor: gonzo » wtorek, 1 grudnia 2015, 22:36

Gołąbek żółciowy - Russula fellea (Fr.) Fr.
link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/432" onclick="window.open(this.href);return false;


Owocnik - mięsisty; o zabarwieniu jasnożółtoochrowym, cielistoochrowym, słomkowożółtym, czasem bywa miodowobrunatny, odcienie bledną ku brzegom; 5-8 do max. 12 cm średnicy, dość masywny, początkowo półkulisty, potem płaski do płytko wklęsłego, zwykle widoczny mały garbek; skórka kapelusza gładka i błyszcząca, jedynie gdy wilgotna to lepka, dająca się zdzierać tylko przy brzegu; u starych okazów brzeg kapelusza gruzełkowaty lub krótko karbowany.

Blaszki - cienkie, przyrośnięte do trzonu, ustawione regularnie i nie bardzo gęsto, często są ku tyłowi częściowo rozwidlone, młode blaszki blade, stare białobrunatne, kruche.

Trzon - cylindryczny, wysokości 4-6 cm, o przekroju 1-2 cm, jaśniejszy od kapelusza, w odcieniu kremowożółtym, początkowo pełny, później zaczopowany.

Miąższ - bladobiały zmieniający się z czasem na żółtawy, o wyraźnym zapachu słodkich owoców, pelargonii lub musztardy, w smaku bardzo ostry, łamliwy.

Wysyp zarodników
- bladokremowy lub żółtawy. Zarodniki elipsoidalne. brodawkowane ze słabą siateczką, brodawki tępe, 7.5-9 x 6-7 ľm średnicy.

Występowanie - nieczęsty. W niektórych latach występuje masowo. Owocniki wyrastają od późnego lata do jesieni, w grupach po kilka, w lasach bukowych, rzadziej pod dębami.

Zastosowanie - niejadalny, z powodu ostrego smaku nie nadaje się do spożycia.

Możliwość popełnienia pomyłki - dość podobny gołąbek ochrowożółty /brudnożółty/ (Russula ochroleuca), lecz ten grzyb nie ma tak ostrego smaku, a miąższ trzonu u starszych osobników zabarwia się na szaro.

Uwagi - słowo Fellea oznacza gorzka jak żółć.

Literatura
1.Edmund Garnweidner-Grzyby.
2.Helmut i Renete Grünert-Grzyby.
3.Robert Hofrichter -Atlas grzybów.


Awatar użytkownika

Autor tematu
gonzo
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 19033
Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
Lokalizacja: Radomsko
Pochwalił: 3906 razy
Pochwalony: 16714 razy
Kontakt:

Post autor: gonzo » wtorek, 1 grudnia 2015, 22:36

12.09.2010 łódzkie


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat