
link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/432" onclick="window.open(this.href);return false;
Owocnik - mięsisty; o zabarwieniu jasnożółtoochrowym, cielistoochrowym, słomkowożółtym, czasem bywa miodowobrunatny, odcienie bledną ku brzegom; 5-8 do max. 12 cm średnicy, dość masywny, początkowo półkulisty, potem płaski do płytko wklęsłego, zwykle widoczny mały garbek; skórka kapelusza gładka i błyszcząca, jedynie gdy wilgotna to lepka, dająca się zdzierać tylko przy brzegu; u starych okazów brzeg kapelusza gruzełkowaty lub krótko karbowany.
Blaszki - cienkie, przyrośnięte do trzonu, ustawione regularnie i nie bardzo gęsto, często są ku tyłowi częściowo rozwidlone, młode blaszki blade, stare białobrunatne, kruche.
Trzon - cylindryczny, wysokości 4-6 cm, o przekroju 1-2 cm, jaśniejszy od kapelusza, w odcieniu kremowożółtym, początkowo pełny, później zaczopowany.
Miąższ - bladobiały zmieniający się z czasem na żółtawy, o wyraźnym zapachu słodkich owoców, pelargonii lub musztardy, w smaku bardzo ostry, łamliwy.
Wysyp zarodników - bladokremowy lub żółtawy. Zarodniki elipsoidalne. brodawkowane ze słabą siateczką, brodawki tępe, 7.5-9 x 6-7 ľm średnicy.
Występowanie - nieczęsty. W niektórych latach występuje masowo. Owocniki wyrastają od późnego lata do jesieni, w grupach po kilka, w lasach bukowych, rzadziej pod dębami.
Zastosowanie - niejadalny, z powodu ostrego smaku nie nadaje się do spożycia.
Możliwość popełnienia pomyłki - dość podobny gołąbek ochrowożółty /brudnożółty/ (Russula ochroleuca), lecz ten grzyb nie ma tak ostrego smaku, a miąższ trzonu u starszych osobników zabarwia się na szaro.
Uwagi - słowo Fellea oznacza gorzka jak żółć.
Literatura
1.Edmund Garnweidner-Grzyby.
2.Helmut i Renete Grünert-Grzyby.
3.Robert Hofrichter -Atlas grzybów.