
link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/1800" onclick="window.open(this.href);return false;
Kapelusz- 4,5-9 (-12) cm średnicy, wypukły, z wiekiem wklęsły, bez lub z nieznacznym garbkiem we wgłębieniu, ciemno zabarwiony, rudobrązowy do umbrarudego, lecz nie czarnego, w części brzeżnej jaśniejszy; powierzchnia bez zmarszczek, sucha, matowa; początkowo podwinięty brzeg stopniowo odwija się i odgina falisto tworząc niekiedy szerokie płaty.
Blaszki- mieszane, względnie gęste, czasem rozwidlone na trzonie, ostre na obu końcach, jasnożółtawe, z wiekiem ciemniejące do ochrowozółtego z odcieniem rdzawym, przyrośnięto-zbiegające; uszkodzone stają się rudoczerwonawe.
Trzon- 8-10x0,7-2,5 cm, cylindryczny, u podstawy zwykle zwężony, prawie w tym samym kolorze co kapelusz, ale znacznie jaśniejszy, delikatnie oszroniony, wcześnie gładki, w miejscach uszkodzonych brudnorudawy, pełny w końcu pusty.
Miąższ- dość gruby, białawy, pod skórką przebarwia się na kolor marchwi; w smaku ostry. Zapach nieznaczny.
Mleczko- białe, na starość nieco wodniste, pozostając na miąższu staje się ceglaste; smak ma łagodny, lecz stopniowo trochę gorzki.
Wysyp zarodników- ochrowy, zarodnik kulistawe.
Występowanie- występuje przede wszystkim w lasach bukowych i mieszanych. W Polsce spotykany najczęściej w górskich buczynach. VII-X.
Możliwość popełnienia pomyłki- charakterystycznymi cechami tego mleczaja są rudobrązowe zabarwienie kapelusza i jaśniejsze trzonu oraz białe mleczko czerwieniejące ceglasto na powierzchni przekrajanego owocnika. Może być mylony z L. lignyotus, mleczajem o smaku łagodnym, którego kapelusz jest znacznie ciemniejszy, ze stożkowatym garbkiem, a blaszki długo pozostają białe.
Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).