
link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/514" onclick="window.open(this.href);return false;
Kapelusz - średnicy 3-6 cm (czasem nawet większy), czysto biały lub z szarym odcieniem, o powierzchni matowej, biało oprószonej i o brzegu podwiniętym (zwłaszcza u młodych okazów).
Blaszki - początkowo białe, po dojrzeniu różowiejące, wąskie, gęsto ustawione, zbiegające na trzon.
Trzon - barwy kapelusza, od dołu ku górze rozszerzający się, wielkości 3-6x0,7-2 cm, na powierzchni lekko oprószony, czasem bywa umieszczony asymetrycznie.
Miąższ - biały, miękki, niezmienny, o smaku łagodnym i silnym, mącznym zapachu.
Zarodniki - szeroko wrzecionowate, o jednej lub kilku podłużnych zmarszczkach na powierzchni.
Wysyp zarodników - różowy.
Występowanie - dość częsty, wyrastający latem i jesienią w lasach liściastych i iglastych, czasem na łąkach śródleśnych.
Zastosowanie - dobry grzyb jadalny. Nadaje się na sosy i do suszenia.
Możliwość popełnienia pomyłki - z niektórymi lejkówkami (np. lejkówką liściową Clitocybe phyllophila).
Inne nazwy zwyczajowe - sadówka.
Literatura:
B. Gumińska, W. Wojewoda, Grzyby i ich oznaczanie.