Mińsk Mazowiecki 16.11.2014



Owocnik-od 4-11cm srednicy, białawy, gliniastoszary, ochrowawy, ciemniejszy ku środkowi. wilgotny silnie śluzowaty z drobnymi białawymi łuseczkami- przy opadach deszczu zmywalne, starszy nagi, brzeg długo podwinięty, ostry, młody z błoniastymi resztki osłony, początkowo półkulisty, z czasem wypukły i rozpostarty.
Blaszki- młode jasnooliwkowożółte, z wiekiem cynamonowożółtawe, gliniastobrązowe, miękkie, przyrośnięte do zbiegających.
Trzon- białawy, w dolnej częsci brązowiejący, powierzchnia w dole kosmkowata w zygzakowatym wzorem, w górze gładki, omączony, elastyczny, pełny.
Miąższ- białawy, w podstawie brązowawy, twardy, bez zapachu, smak rzodkwi.
Wysyp zarodników- ochrowobrązowawy.
Występowanie- wyrasta w grupach, późną jesienią, na martwym, spróchniałym drewnie i liściach, w lasach liściastych i iglastych, często pod bukami.
Zastosowanie- Niejadalny lub jadalny ale o znikomej wartosci.
Możliwość popełnienia pomyłki- Łuskwiak giętki (Pholiota gummosa) ma mniejsze owocniki.
Literatura
1. Gerhardt, E-Przewodnik grzyby.
2. Fluck, M- Jaki to grzyb
Źródło – dane z Atlasu portalu nagrzyby.pl
Link do Atlasu
