Owocnik- 2-5cm szerokości, lekko wklęsły lub wypukły do płaskiego, jasnoszarobrązowy do ciemnożółtoczerwonobrązowego, z delikatnymi, lepkimi łatkami, postępująco pokryty bursztynową żywicą, która ciemnieje i twardnieje z wiekiem, pozostawiając wypolerowane, błyszczące czerwonawobrązowe łatki; brzeg w młodości delikatnie pofałowany.
Blaszki- krótko zbiegające, średnio rzadkie, kremowe, przechodzące w bladożółtobrązowe, czasami barwiące się na czerwonawobrązowo; krawędzie gładkie do nierówno delikatnie plisowanych, słabo piłkowane do wyraźnie delikatnie ząbkowanych.
Trzon- 3-7x0,6-1,6cm, centralny lub boczny z maczugowatą podstawą, bladożółtobrązowy, ciemniejący ku podstawie do ciemnoszarobrązowego, sporadycznie barwiący się na czerwonawobrązowo, owłosiony na szczycie, łysiejący ku podstawie.
Miąższ- mocny, twardy, brudnobiały do bladożółtobrązowego; zapach przyjemny, grzybowy; smak łagodny lub gorzki, cierpki.
Wysyp zarodników- jasny.
Występowanie- na drewnie iglastym i liściastym, pojedynczo lub w małych grupach.
Zastosowanie- niejadalny.
Pozostałe zdjęcia 2012-03-18 Rymanów Zdrój