


link do atlasu >>>Kliknij
Owocnik - nieregularny, kulisty lub wydłużony; szerokości do 40 cm i wysokośći do 25 cm, jest zbudowany z dość luźno ułożonych, wielokrotnie rozgałęzionych gałązek, igiełki porastają równomiernie odgałęzienia, a na jego końcach tworzą skupienia; długość kolców dochodzi do 1 cm, grubość 1.5-3 mm; barwa owocnika początkowo biała, w miarę wysychania żółknie i brązowieje. Przypomina kształtem koralowca.
Miąższ - zabarwiony jak owocnik, gąbczasty, bez szczególnego zapachu i smaku.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - rzadka, od lata do jesieni; owocniki tworzą się na kłodach drzew liściastych, zwłaszcza buka i dębu.
Zastosowanie - jadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki - soplówka jodłowa (Hericium coralloides), która tworzy owocniki na drewnie jodły i świerka; soplówka jeżowata (Hericium erinaceum), jej owocniki wyrastają na drewnie liściastym.
Status na Czerwonej Liście: V - narażony
W Polsce pod ochroną gatunkową