
Kapelusz- 1-2 cm średnicy, dzwonkowaty, u starych owocników spłaszczony z garbkiem na szczycie; bywa oliwkowoszara z pomarańczowymi plamami. Brzeg równy, u młodych okazów lekko podgięty. Powierzchnia gładka, prążkowana do połowy wysokości kapelusza.
Blaszki- przyrośnięte lub zatokowato wycięte, dość rzadkie, szerokie, białokremowe z pomarańczowymi lub czerwonymi plamami.
Trzon- 5-12x0,1-0,3 cm, wydłużóny, rurkowaty, prosty lub wygięty, dość kruchy, gładki, w części szczytowej złocistożółty, ku podstawie czerwieniający. Podstawa nieco rozszerzona, pokryta gęstymi białymi włoskami, przechodzi w krótki nibykorzeń wrastający w podłoże.
Miąższ- cienki, kruchy, wydzielajacy pomarańczowoczerwony lub pomarańczowy sok (szczególnie z uszkodzonego trzona); bez woni i smaku.
Wysyp zarodników- zarodniki elipsoidalne, z dziobkiem i ziarnistym wnętrzem, amyloidalne.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
Występowanie- zwykle pojedynczo na próchniejących w ściółce gałązkach i rozkądającym się drewnie najczęściej bukowy; VI-X.
Uwagi- bardzo charakterystyczny dzięki wydzielanemu po uszkodzeniu pomarańczowoczerwonego soku.