link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - higrofaniczny, suchy kremowocielisty do białego, wilgotny brązowoczerwony, mięsnobrązowy; powierzchnia gładka; brzeg cienki, wilgotny prążkowany, stary często postrzępiony; 2-4 cm średnicy; młody dzwonkowaty, potem spłaszczony z tępym garbkiem, powyginany, o cienkim miąższu.
Blaszki - początkowo białawe, później bladocieliste, bardzo ścieśnione, przy trzonie wolne.
Trzon - barwy kapelusza, białawy, brązowawy; cylindryczny, smukły, 40-80 x 2-4 mm; elastyczny, twardy, chrząstkowaty, rurkowaty, na całej długości z drobnymi włoskami; po oderwaniu kapelusza pozostaje trzon z tarczką u szczytu.
Miąższ - białawy, niezmienny, łykowaty, cienki; smak łagodny; zapach niewyraźny, przyjemny.
Wysyp zarodników - biały, jasnokremowy.
Występowanie - pospolity. Owocniki wyrastają od czerwca do października, w różnego typu lasach, na ściółce, zwykle gromadnie, w kępkach tworzących czasem czarcie kręgi.
Zastosowanie - jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki - pieniążek kępkowy (Gymnopus acervatus), który ma ciemniejszy kapelusz, czerwonobrązowy trzon, w górnej części nagi; Gymnopus erythropus również rośnie w kępkach; trzon jest lśniący, czerwonobrązowy.
Uwagi - charakterystyczne jest występowanie w zwartych kępkach, bardzo licznie. Kapelusz łatwo odrywa się pozostawiając u szczytu trzonu tarczkę.
Literatura
1 Gumińska B., Wojewoda W., 1983, Grzyby i ich oznaczanie.
2 "Jaki to grzyb?" Markus Fluck
3 "Przewodnik grzyby" Ewald Gerhardt