Maślak ziarnisty Suillus granulatus (L.) O. Kuntze
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Maślak ziarnisty Suillus granulatus (L.) O. Kuntze
Maślak ziarnisty Suillus granulatus (L.) O. Kuntze
link do atlasu na portalu>>>KLIKNIJ
Kapelusz - 20 do 120 mm średnicy; początkowo o kształcie półkolistym, a później spłaszczonym i poduchowatym; barwy czerwonobrązowawej, rdzawoczerwonawej, żółtawoochrowej, piaskowobrązowej do ciemnobrązowej; skórka lepka i bardzo śliska w czasie deszczu, a gładka, naga i błyszcząca w czasie suszy; oddziela się łatwo od miąższu.
Pory - o barwie jasnożółtej; młode owocniki wydzielają krople białego mleczka, które podczas suchej pogody wysychając pozostawiają na porach i trzonie ziarenka w kolorze brązowym; drobne, dojrzałe wielkości do 1 mm; w kształcie nieregularne i kanciaste.
Rurki - o długości od 5 do 10 mm; w pierwszej fazie bladożółte, a później ciemniejsze z odcieniem oliwkowym lub ochrowym; przyrośnięte do trzonu lub trochę zbiegające; łatwo oddzielają się od miąższu.
Trzon - od 40 do 60 mm wysokości, od 8 do 15 mm grubości; barwy żółtokremowej, oliwkowożółtej; u podstawy brązowiejący; równogruby, cylindryczny i pełny; gładki, a w górnej części usiany brązowymi brodaweczkami, powstałymi od mlecznego płynu, który zasychając przybiera brązowy kolor.
Pierścień - nie występuje.
Miąższ - w kapeluszu i trzonie w kolorze początkowo białawym, a następnie żółtawym, u podstawy trzonu, brązowawym; po uszkodzeniu lub przecięciu nie zmienia barwy; w kapeluszu za młodu konsystencji masła, później miękki, soczysty, a nawet wodnisty, natomiast w trzonie lekko włóknisty; zapach łagodny, owocowy; smak przyjemny.
Zarodniki - w wysypie barwy jasnoochrowej.
Występowanie - w lasach sosnowych i mieszanych, na terenach trawiastych, w młodnikach sosnowych, na polanach i nieużytkach porośniętych samosiewem sosny; lubi gleby piaszczyste, o odczynie zasadowym; w okresie od maja do października. Tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami sosen. Występuje pojedynczo lub w dużych grupach. Gatunek dawniej dość pospolity, ale są rejony, gdzie jest coraz rzadszy.
W Europie występuje około 20 gatunków z rodzaju - Suillus , z czego w Polsce kilkanaście.
Uwagi - jadalny i bardzo smaczny; chętnie zbierany; najwyższą jakość mają młode owocniki, starsze mogą być ciężko strawne i prowadzić niekiedy do biegunki. Skórkę z kapelusza należy usunąć przy oczyszczaniu.
Podobne gatunki to: maślak zwyczajny – Suillus luteus (L.) S. F. Gray, posiada on jednak pierścień na trzonie. Innymi podobnymi maślakami są: maślak limbowy - Suillus plorans (Roll.) Sing. i maślak łagodny - Suillus placidus (Bon.) Sing.
Występował również pod nazwą: borowik ziarnisty - Boletus granulatus L. ex Fr.; oraz Ixocomus granulatus (L. ex Fr.) Quel. i Boletus circinatus.
Inne nazwy zwyczajowe to: borowik ziarnisty, grzyb pępek, gęsi pępek, pępuszek, mchowik, przetacznik, błotownik, zajączak.
Kapelusz - 20 do 120 mm średnicy; początkowo o kształcie półkolistym, a później spłaszczonym i poduchowatym; barwy czerwonobrązowawej, rdzawoczerwonawej, żółtawoochrowej, piaskowobrązowej do ciemnobrązowej; skórka lepka i bardzo śliska w czasie deszczu, a gładka, naga i błyszcząca w czasie suszy; oddziela się łatwo od miąższu.
Pory - o barwie jasnożółtej; młode owocniki wydzielają krople białego mleczka, które podczas suchej pogody wysychając pozostawiają na porach i trzonie ziarenka w kolorze brązowym; drobne, dojrzałe wielkości do 1 mm; w kształcie nieregularne i kanciaste.
Rurki - o długości od 5 do 10 mm; w pierwszej fazie bladożółte, a później ciemniejsze z odcieniem oliwkowym lub ochrowym; przyrośnięte do trzonu lub trochę zbiegające; łatwo oddzielają się od miąższu.
Trzon - od 40 do 60 mm wysokości, od 8 do 15 mm grubości; barwy żółtokremowej, oliwkowożółtej; u podstawy brązowiejący; równogruby, cylindryczny i pełny; gładki, a w górnej części usiany brązowymi brodaweczkami, powstałymi od mlecznego płynu, który zasychając przybiera brązowy kolor.
Pierścień - nie występuje.
Miąższ - w kapeluszu i trzonie w kolorze początkowo białawym, a następnie żółtawym, u podstawy trzonu, brązowawym; po uszkodzeniu lub przecięciu nie zmienia barwy; w kapeluszu za młodu konsystencji masła, później miękki, soczysty, a nawet wodnisty, natomiast w trzonie lekko włóknisty; zapach łagodny, owocowy; smak przyjemny.
Zarodniki - w wysypie barwy jasnoochrowej.
Występowanie - w lasach sosnowych i mieszanych, na terenach trawiastych, w młodnikach sosnowych, na polanach i nieużytkach porośniętych samosiewem sosny; lubi gleby piaszczyste, o odczynie zasadowym; w okresie od maja do października. Tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami sosen. Występuje pojedynczo lub w dużych grupach. Gatunek dawniej dość pospolity, ale są rejony, gdzie jest coraz rzadszy.
W Europie występuje około 20 gatunków z rodzaju - Suillus , z czego w Polsce kilkanaście.
Uwagi - jadalny i bardzo smaczny; chętnie zbierany; najwyższą jakość mają młode owocniki, starsze mogą być ciężko strawne i prowadzić niekiedy do biegunki. Skórkę z kapelusza należy usunąć przy oczyszczaniu.
Podobne gatunki to: maślak zwyczajny – Suillus luteus (L.) S. F. Gray, posiada on jednak pierścień na trzonie. Innymi podobnymi maślakami są: maślak limbowy - Suillus plorans (Roll.) Sing. i maślak łagodny - Suillus placidus (Bon.) Sing.
Występował również pod nazwą: borowik ziarnisty - Boletus granulatus L. ex Fr.; oraz Ixocomus granulatus (L. ex Fr.) Quel. i Boletus circinatus.
Inne nazwy zwyczajowe to: borowik ziarnisty, grzyb pępek, gęsi pępek, pępuszek, mchowik, przetacznik, błotownik, zajączak.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19032
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16714 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19032
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16714 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt: