Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik- Owocniki zamknięte kulistawe, czasem nieco spłaszczone, ale na szczycie trochę uwypuklone, osiągające w tym stadium średnicę 1,5-3 9-4) cm; cała ich powierzchnia pokryta jest warstewką inkrustowanej szczątkami podłoża grzybni mocno przylegającej i długo utrzymującej się.
osłona zewnętrzna-egzoperydium- Egzoperydium pęka prawie do połowy na 6-8 (-10) trójkątnych nie higroskopijnych płatków o ostrych i czasem rozszczepionych końcach. Płaty rozchylają się do położenia gwiazdkowego, średnica osiąga wówczas 4-6,5 (-9) cm, a następnie podginają się. U starych okazów po odpadnięciu warstwy grzybni z ziemią ukazuje się warstwa włóknista, cienka, gładka, trochę błyszcząca, ochroworóżowa do beżowej i szarobrązowej.
osłona wewnętrzna-endoperydium- Endoperydium mocno spłaszczone, 1-2,5 (-3) cm średnicy, cienkie, pergaminowate, jasne, beżowe, brązowe, szrobrązowe do czarniawego, początkowo pokryte mączustym nalotem. W dolnej części znajduje się apofiza w postaci charakterystycznego wałeczkowatego zgrubienia o ostrej krawędzi w dół tworzącego rodzaj kołnierza wokół szczytu szyjki. Szyjka wyraźna, do 0,4-0,6 cm wysokości. Perystom do 0,5 cm wysokości, początkowo pokryty mączystym nalotem, po zniknięciu którego uwydatnia się karbowanie (struktura grzebieniasta: 16-20 karbów); perystomograniczony wałeczkiem lub zupełnie bez talerzyka.
Gleba- Gleba czekoladowobrązowa. Kolumnella dobrze rozwinięta, sięgająca nawet szczytu endoperydium.
Zarodniki- Zarodniki kuliste, wyraźnie brodawkowate.
Występowanie- Grzyb występuje pojedynczo lub gromadnie na wszystkich kontynentach, a w Europie dość rozpowszechniony, zwłaszcza w części środkowej.
Zastosowanie- niejadalny
Uwagi- Charakterystyczną cechą tego grzyba jest apofiza o ostrej krawędzi skierowanej w dół tworząca rodzaj kołnierza u podstawy endoperydium.
Status na Czerwonej Liście: E - wymierający
W Polsce pod ochrona gatunkową

Literatura- Rudnicka-Jezierska W., 1991 - Flora Polska. Grzyby (Mycota). Tom XXIII