


Owocnik - 5-12 mm średnicy; żółtawy, żółtawoszary, białoszary, z wiekiem ciemnieje; powierzchnia prawie do centrum karbowana; cienki i delikatny.
Blaszki - bladomięsiste, z wiekiem szarzeją i czernieją, wybrzuszone, szeroko przyrośnięte, dość rzadkie.
Trzon - blady, prześwitujący, pusty, bardzo kruchy.
Miąższ - delikatny, bardzo cienki, kruchy; smak łagodny; zapach delikatny.
Wysyp zarodników - ciemnobrązowy
Występowanie - pospolity. Owocniki wyrastają od wiosny do jesieni, w gęstych licznych grupach na pniakach drzew i na ziemi.
Zastosowanie - zbyt drobny, aby mógł być jadany.
Możliwość popełnienia pomyłki - ponieważ czernidłak ten rośnie gromadnie w grupach nierzadko liczących setki egzemplarzy, to prawie nie można go pomylić. Należy zwracać uwagę na pofałdowany, nie rozpływający się kapelusz. Wiele innych czernidłaków lub kruchaweczek może wyglądać podobnie, lecz nigdy nie rosną one w tak licznych grupach.
Uwagi - czernidłak gromadny ma, podobnie jak kilku innych przedstawicieli tego rodzaju, brązową filcowatą grzybnię, która jednak nie zawsze jest wyraźnie widoczna.