
Owocnik - kremowoochrowy do bladopomarańczowego, suchy jaśniejszy, czasem białawy; początkowo wypukły, potem spłaszczony, z wiekiem nierówny, powierzchnia sucha, gładka, młoda zamszowata, brzeg z wiekiem pofałdowany; hymenofor kolczasty, zwykle zbiegający na trzon; kolce początkowo bladożółtawe, potem barwy kapelusza, z wiekiem kruche, łatwo się odłamują.
Trzon - centralny, białawy, równogruby lub rozszerzony u podstawy.
Miąższ - biały, bladopomarańczowy, kruchy; smak łagodny; zapach przyjemny.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - pospolity. Owocniki wyrastają w dużych grupach, rzadziej pojedynczo, od lipca do października, na ziemi, głównie w lasach iglastych, rzadziej w liściastych.
Zastosowanie - jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki - barwa kapelusza i jego faktura do złudzenia mogą przypominać pieprznika jadalnego, kurkę (Cantharellus cibarius), ale charakterystyczne kolce pod kapeluszem rozwiewają wątpliwości.
Kolczak rudawy (Hydnum rufescens), jest zabarwiony na pomarańczowobrunatno, występuje w górach.
Uwagi - innym jadalnym grzybem o kolczastym hymenoforze jest sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbricatus).