link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - higrofaniczny, czerwonociemnobrązowy, żółtobrązowy do prawie białego, gdy suchy, brzeg jaśniejszy, wyraźnie prążkowany u wilgotnych kapeluszy; 3-10 cm średnicy; początkowo nieco wypukły, potem spłaszczony, z niewysokim garbkiem, z wiekiem czasem z wywiniętym brzegiem; powierzchnia gładka, jedwabista, w dotyku tłusta.
Blaszki - białawe, szerokie, gęste, przy trzonie wykrojone do wolnych; ostrza drobno karbowane.
Trzon - jaśniejszy od kapelusza; 40-80 x 7-15 mm, równomiernie rozszerzajacy się ku podstawie; powierzchnia włóknisto-prążkowana; elastyczny, wnętrze gąbczaste, z wiekiem pusty; podstawa pokryta filcowato białą grzybnią.
Miąższ - białawy, niezmienny; smak łagodny; bez zapachu.
Wysyp zarodników - kremowy.
Występowanie - bardzo pospolity. Owocniki wyrastają zwykle gromadnie, od lata do późnej jesieni, w lasach liściastych i iglastych.
Zastosowanie - jadalna.