link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - lejkowaty do trąbkowatego, pusty do spodu; 4-13 cm wysokości i 2-5 cm średnicy; cienkomięsisty; brzeg wywinięty, pofałdowany; strona wewnętrzna czarna, czarnobrązowa, łuseczkowato-gruczołkowata, natomiast strona zewnętrzna z hymenoforem jest szara do niebieskoszarej, gładka, pomarszczona i pofałdowana, z wiekiem biało oprószona przez zarodniki.
Miąższ - cienki, szarobrązowy, czarniawy, kruchy; zapach aromatyczny, przyjemny; smak łagodny.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, zwykle w dużych grupach składających się z pozrastanych ze sobą owocników, w lasach liściastych, często pod bukami.
Zastosowanie - jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki - bardzo charakterystyczny, nie do pomylenia.
Inne nazwy zwyczajowe - skórzak, cholewka, lejkowiec gładki.
12.09.2010-Gertrudów