
Kapelusz- 5-15 cm średnicy, masywny, wypukły lecz z wklęśnięciem pośrodku, pomarańczowożółty, brzoskwiniowożółty, pomarańczowy, z koncentrycznymi wąskimi pręgami barwy rudawopomarańczowej, bez śladu zieleni (która może pojawiać się na starość jedynie jako odcień); brzeg podwinięty, delikatnie oszroniony, z wiekiem gładki; powierzchnia sucha, ale na wilgotno mogą pojawiać się plamy o zabarwieniu winnobrązowym.
Blaszki- mieszane, względnie gęste, przy trzonie czasem rozgałęzione, początkowo jasnoochrowe z odcieniem pomarańćzowym, przyrośnieto-zbiegające.
Trzon- 3-6x1-2,5 cm, równogruby, łamliwy, w kolorze kapelusza, jasno i delikatnie oszroniony, gładki, z jamkami, wcześnie staje się pusty.
Miąższ- dość gruby, kremowy, natychmiast po przekrojeniu pokrywa się pomarańczowymi skupieniami wysychającego mleczka, które jest nieco gorzkawe. Zapach słaby owocowy.
Mleczko- obfite, pomarańćzowe, po około 10 minutach przebarwiające się na miniowo, a po 1-2 godzinach na winnoczerwono do pomarańćzowobrązowego.
Wysyp zarodników- jasnoochrowy, zarodniki owalne.
Występowanie- pojawia się pojedynczo lub grupami w miejscach trawiastych w lasach jodłowych na glebie wapiennej. W Polse notowany głównie na obszarze górzystym.
Zastosowanie- jadalny, niewielka goryczka nie powoduje przykrego smaku.
Literatura- Skirgiełło A., Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV. Podstawczaki (Basidiomycetes). Gołąbkowe (Russulales). Gołąbkowate (Russulaceae). II Mleczaj (Lactarius).