Owocnik - średnicy od 30 do 60 mm. Początkowo, jak bardzo młody, w kształcie prawie półkulisty, wypukły, a jak starszy - spłaszczony i wklęsły, a nawet znacznie zagłębiony. Barwy za młodu różowej, karminowoczerwonej lub szaroróżowej. Z wiekiem staje się ciemnobrązowy. Brzeg długo podwinięty. Skórka gładka, lepka i bardzo śliska po deszczu. Naga i błyszcząca w porze suchej.
Blaszki - grube, rzadkie i zbiegające. Od 2 do 4 mm szerokości. Często rozwidlone. W kolorze od białych za młodu, poprzez popielate, do barwy brązowooliwkowej, gdy owocnik już jest dojrzały.
Trzon - wysokości od 40 do 60 mm. Grubości od 10 do 15 mm. Zwężający się ku podstawie. Często wygięty. W barwie biały lub różowawy. U podstawy brązowiejący. Pokryty resztkami, lepkiej, pajęczynowatej osłony. Wewnątrz pełny.
Pierścień - gruby. Pozostałość po osłonie.
Miąższ - w kapeluszu i trzonie w kolorze białawym, czasem różowiejący. Pod skórką kapelusza i w trzonie różowawy. Po uszkodzeniu lub przecięciu, nie zmienia barwy. Miękki, delikatny i dość soczysty. Bez zapachu i o lekko kwaskowatym smaku.
Zarodniki - w wysypie barwy oliwkowobrązowej lub prawie czarnej.
Występowanie - rzadko spotykany. Częściej w górach niż na niżu. Występuje w lasach sosnowych i rzadko mieszanych. Chętnie w młodnikach sosnowych, towarzysząc maślakowi sitarzowi - Suillus bovinus. Spotykany w lecie i jesieni. Lubi gleby piaszczyste i kwaśne.
W Europie i w Polsce występują 4 gatunki z rodzaju Gomphidius.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
Uwagi - jadalna.