Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Kapelusz- 2-4 cm średnicy, stożkowaty, wypukły z zaokrąglonym garbkiem, barwy beżowej, wierzchołek ciemniejszy, szarobrązowy z odcieniem czerwonawym, u starych okazów brązowo-plamisty. Brzeg nierówny; powierzchnia matowa, rowkowana do 2/3 wysokości kapelusza.
Blaszki- przyrośnięte lub niewyraźnie zatokowato wycięte, szerokie, dość rzadkie, białoszare, u starych okazów z czerwonobrązowymi plamami.
Trzon- 3-8x0,2-0,4 cm, jędrny, rurkowaty, prosty lub wygięty, rozszerzajacy się ku dołowi, szarobrązowy; podstawa ciemniejsza z białymi, krótkimi,poskręcanymi włoskami. Powierzchnia matowa, włókienkowata, u szczytu pokryta białymi kosmkami.
Miąższ- dość cienki, kruchy, wodnisty, szary, bez wyraźnej woni i smaku lub o słabym zapachu rzodkiewki.
Wysyp zarodników- zarodniki wydłużone, zaokrąglono-cylindryczne z dziobkiem.
Występowanie- owocuje na ziemi, na butwiejących igłach, pojedyczno lub gromadnie, często spotykany; VIII-XI.