Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik – początkowo kulisty, potem wypukły z czasem rozpostarty, siarkawożółtawy z pomarańczerwonobrązowawym środkiem, średnicy do 12 cm. Powierzchnia gładka, sucha, brzeg podwinięty z nietrwałymi resztkami żółtawej osłony.
Blaszki- młode siarkawożółte, potem zielonkawe z powodu wysypu dojrzałych zarodników, stają się oliwkowobrunatne; są gęsto ustawione, przy trzonie wygięte.
Trzon - do 10 cm wysokości; równogruby, zwężający się ku podstawie, wygięty, pusty; siarkowożółtawy, ku podstawie nieco ciemniejszy. Często z włókienkowatą strefą pierścieniową.
Miąższ- siarkowożółty, u podstawy trzonu brązowawy, w kapeluszu cienki, smak bardzo gorzki. Zapach niewyraźny.
Wysyp zarodników- szarofioletowy.
Występowanie - bardzo pospolita, masowo w kępkach, na murszejących pniakach i konarach drzew liściastych, rzadziej iglastych.
Zastosowanie- niejadalna, trująca

Możliwość popełnienia pomyłki- z maślanką łagodną Hypholoma capnoides,
maślanką ceglastą Hypholoma sublateritium. i łuszczakiem zmiennym (Kuehneromyces mutabilis),
Uwagi - fasciculare- oznacza wiązkowa, pęczkowa
4.09.2010-Zalesiczki