Owocnik - wyraźnie podzielony na kapelusik i trzon; średnica główki 10-20 mm; galaretowaty; barwy żółtooliwkowej do żółtozielonawej; nieregularnie okrągławo spłaszczony, nierówno pogarbiony lub pępkowato zagłębiony; brzeg silnie podwinięty, pofałdowany, z wierzchu śluzowato śliski, od spodu gładki; warstwa zarodnikowa znajduje się na wierzchniej stronie kapelusza.
Trzon - 2-6 cm wysokości, 0,3-0,5 cm wysokości; cytrynowożólty lub złotożółtawy, później cynamonowobrunatny; szorstki, rurkowaty, niekiedy z podłużnymi bruzdami.
Miąższ - biało-żółtawy, galaretowaty, o lekko stęchłym zapachu i mdłym smaku.
Wysyp zarodników - bezbarwny.
Występowanie - od lipca do października, gromadnie, często w wiązkach na mokrych glinach, we wszystkich typach lasów, ale również na bagnach.
Zastosowanie - wprawdzie jadalny, ale mało wydajny.
Możliwość popełnienia pomyłki - podobny jest hełmik okrągławy (Cudonia circinans).
Uwagi - patyczka należy do klasy woreczniaków (Ascomycetes), do której należą również smardze. Lubrica znaczy - lepka, śliska.