Owocnik- za młodu szaroniebieski, zielonkawoniebieski lub zielonkawy, z czasem płowieją przybierając barwe szarawo- białawą, owocnik średnicy 3-9cm początkowo wypukły, potem płaski, w końcu wklęsły z uwypukleniem w centrum, powierzchnia gładka, sucha, brzeg podwinięty, u starszych płatowato falisty.
Blaszki- barwy kapelusza lub jaśniejsze, bladoniebieskie, niebieskozielone, szarobiaławe do prawie białych, zbiegające lub przyrośnięte, średnio gęste.
Trzon- barwy kapelusza ale jaśniejszy, krótki, ku podstawie zwężony, gładki, u nasady z białą grzybnią, z wiekiem pusty.
Miąższ- bladozielony do białawego, zapachu anyżu, w smaku korzenny.
Wysyp zarodników- biały.
Występowanie- Pospolity, wyrasta od sierpnia do końca grudnia w grupach po kilka, w lasach liściastych i iglastych.
Zastosowanie- jadalna dla tych co lubią intensywny zapach anyżu.
Możliwość popełnienia pomyłki- dzięki nietypowej barwie i zapachowi niemożliwa do pomylenia.