Uprawa grzybów leśnych
-
Autor tematu - Grzybuś malutki
- Imię: Mariusz
- Pochwalony: 5 razy
Uprawa grzybów leśnych
Tytuł może zbyt dumny ,ale zaraz wyjaśnię o co chodzi .
Jak już wcześniej wspominałem ,stałem się właścicielem dość pokaźnego areału ziemnego ,w samym środku mojego grzybowego Eldorado .
W części działki mam już kawałek lasku brzozowo topolowego w którym występują koźlarze Babki i Czerwone .Oraz kilka gatunków niejadalnych .
Zamierzam wzbogacić owy lasek o drzewa iglaste , dęby i buki ,oraz obsadzić działkę wkoło lasem mieszanym .
Potem przenieść z innych części lasu grzybnię z podłożem i zakopać ją blisko korzeni występujących drzew .
Następnie będę pozostawiał resztki grzybów z czyszczenia w owym lasku .
Czy jest szansa ,że uda mi się zaszczepić drzewa ową grzybnią ?
Może ktoś z was już wcześniej bawił się w takie eksperymenty ?
Czy osiągnął jakieś wyniki ?
Zaznaczam ,że nie mam zamiaru odkrywać Ameryki ,tylko pomóc trochę naturze .
Oczywiście wszystko będzie odpowiednio nawodnione i zadbane .
Jak już wcześniej wspominałem ,stałem się właścicielem dość pokaźnego areału ziemnego ,w samym środku mojego grzybowego Eldorado .
W części działki mam już kawałek lasku brzozowo topolowego w którym występują koźlarze Babki i Czerwone .Oraz kilka gatunków niejadalnych .
Zamierzam wzbogacić owy lasek o drzewa iglaste , dęby i buki ,oraz obsadzić działkę wkoło lasem mieszanym .
Potem przenieść z innych części lasu grzybnię z podłożem i zakopać ją blisko korzeni występujących drzew .
Następnie będę pozostawiał resztki grzybów z czyszczenia w owym lasku .
Czy jest szansa ,że uda mi się zaszczepić drzewa ową grzybnią ?
Może ktoś z was już wcześniej bawił się w takie eksperymenty ?
Czy osiągnął jakieś wyniki ?
Zaznaczam ,że nie mam zamiaru odkrywać Ameryki ,tylko pomóc trochę naturze .
Oczywiście wszystko będzie odpowiednio nawodnione i zadbane .
-
- Zarodnik
- Imię: Ewa
- Ulubione grzyby: Prawdziwki
- Pochwalony: 3 razy
Uprawa grzybów leśnych
Bardzo fajnie się sprawdzają grzyby koło domu z tradycyjnych upraw leśnych, ale jak wiemy gdzie kupić.
-
- Grzybuś malutki
- Imię: Michalina
- Ulubione grzyby: Kurki
- Pochwalony: 1 raz
Uprawa grzybów leśnych
Ja mam kawałek pola tuż pod lasem. Od lat rosną tam maślaki i podgrzybki, ale szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się co można by zrobić aby zacząć ich kontrolowaną hodowlę. Może warto...?
https://nowykociol.pl/kategoria-produktu/pompy-ciepla/
https://nowykociol.pl/kategoria-produktu/pompy-ciepla/
Uprawa grzybów leśnych
Fun Games
Możesz zasięgnąć porady u krewnych lub przyjaciół. Prawdopodobnie będą znać najlepsze źródło grzybów i udzielą ci właściwej porady
-
- Zarodnik
- Ulubione grzyby: prawdziwki
Uprawa grzybów leśnych
Przenoszenie grzybni z naturalnych siedlisk do nowego środowiska może przynieść pozytywne rezultaty, zwłaszcza jeśli warunki są odpowiednie. Wprowadzenie nowych gatunków drzew, takich jak dęby, buki czy iglaste, zwiększy różnorodność biologiczną i może sprzyjać rozwojowi różnych gatunków grzybów mikoryzowych
Jeśli masz marzenie, musisz je doścignąć