Wiele starych pozycji jest już w tzw. wolnym dostępie. Spełniając kilka warunków, głównie wpisów informacyjnych o wolnej licencji czy prawach autorskich, można zbudować bibliotekę takich pozycji książkowych dla klubowiczów.
Robiłem coś takiego dla ryb swego czasu. Nie technicznie, bo na tym się nie znam, ale merytorycznie zajmując się wyszukiwaniem źródeł. Biblioteka zbiera wszelkie archiwalne materiały ale i współczene wydawnictwa, bo stowarzyszenie kupuje pdfy z publikacjami naukowymi. Bazowałem także na tej bibliotece do której
Babielato wrzuciła link. Kwestia poszukania innych bibliotek, czasami płatnych jednorazowo. Od Rosji po zachodnią Europę. Jeśli jest potrzeba dalej, to Australijczycy mają świetne biblioteki, bazujące także na europejskich książkach. Nie wiem jak to w grzybach wygląda, bo mój profil poszukiwań był zupełnie inny, ale zakładam, że podobnie.
Poddaje pod burzę myśli taki pomysł niekoniecznie w tym wątku ale warto.
Nie wiem też czy gdzieś jest spis książek które posiadacie. Nie znam tak forum. To także przydatne w zgłębianiu wiedzy. Oczywiście nie ma mowy o tym by publikować współczene książki ale spis pomaga czasem sprawdzić dany gatunek a klubowicz mający książkę może to zrobić szybko.
Więcej pomysłów brak