Niejasne, ciekawe miejsca do odwiedzenia w Polsce?
-
Autor tematu - Zarodnik
Dzień dobry,
Amerykanin mieszkający w Warszawie tutaj. Mieszkam w Polsce od ponad roku i odwiedziłem prawie każde większe miasto: Kraków, Wrocław, Gdańsk, Łódź itd. itd.
Teraz szukam niecodziennych, niejasnych miejsc do odwiedzenia. Im dziwniejszy, bardziej porzucony lub interesujący, tym lepiej. Niespecjalnie mi się Kraków podobał, bo sama liczba turystów i pubów trochę psuła nastrój. Najlepiej miejsca, do których można dojechać pociągiem/autobusem, ale być może na wiosnę kupię też tani samochód.
Jakieś sugestie? Myślę, że miejsca historyczne z czasów II wojny światowej mogą być dobrym miejscem na rozpoczęcie. W przeciwnym razie może jakieś przypadkowe miejscowości w pobliżu Białorusi i Ukrainy?
Dziękuję bardzo.
Amerykanin mieszkający w Warszawie tutaj. Mieszkam w Polsce od ponad roku i odwiedziłem prawie każde większe miasto: Kraków, Wrocław, Gdańsk, Łódź itd. itd.
Teraz szukam niecodziennych, niejasnych miejsc do odwiedzenia. Im dziwniejszy, bardziej porzucony lub interesujący, tym lepiej. Niespecjalnie mi się Kraków podobał, bo sama liczba turystów i pubów trochę psuła nastrój. Najlepiej miejsca, do których można dojechać pociągiem/autobusem, ale być może na wiosnę kupię też tani samochód.
Jakieś sugestie? Myślę, że miejsca historyczne z czasów II wojny światowej mogą być dobrym miejscem na rozpoczęcie. W przeciwnym razie może jakieś przypadkowe miejscowości w pobliżu Białorusi i Ukrainy?
Dziękuję bardzo.
-
Autor tematu - Zarodnik
issue got solveddairystelan3 pisze: ↑sobota, 4 września 2021, 08:13Dzień dobry,
Teraz szukam niecodziennych, niejasnych miejsc do odwiedzenia. Im dziwniejszy, bardziej porzucony lub interesujący, tym lepiej. Niespecjalnie mi się Kraków podobał, bo sama liczba turystów i pubów trochę psuła nastrój. Najlepiej miejsca, do których można dojechać pociągiem/autobusem192.168.0.1 routerlogin 192.168.l.l
, ale być może na wiosnę kupię też tani samochód.
Dziękuję bardzo.
-
- Moderator
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Pochwalił: 77 razy
- Pochwalony: 597 razy
Cieszymy się że problem został rozwiązany.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Zarodnik
- Imię: rony yadav
- Ulubione grzyby: None
Poznań, Lublin, Wolfschanze, Sandomierz, Hel i Kazimierz Dolny to wszystkie miasta w Polsce. Na sąsiedniej Ukrainie warto odwiedzić Lwów i Kijów. Sugerowałbym Pragę w Czechach, ale co roku odwiedza ją jeszcze więcej niż Kraków.
Zakładam, że odwiedziłeś również strony w głównych miastach, które odwiedziłeś? Obóz koncentracyjny Auschwitz, Kopalnia Soli w Wieliczce, Zamek w Malborku pod Gdańskiem i tak dalej.
Możesz też skorzystać z Google i Facebooka, aby zajrzeć na opuszczone.net, zapomniane.pl i wszystko inne związane z 'urbexem'.
Zakładam, że odwiedziłeś również strony w głównych miastach, które odwiedziłeś? Obóz koncentracyjny Auschwitz, Kopalnia Soli w Wieliczce, Zamek w Malborku pod Gdańskiem i tak dalej.
Możesz też skorzystać z Google i Facebooka, aby zajrzeć na opuszczone.net, zapomniane.pl i wszystko inne związane z 'urbexem'.
-
- Zarodnik
- Imię: Marek
- Ulubione grzyby: prawdziwki
Cześć!
Polecam odwiedzenie kompleksu byłego obozu koncentracyjnego w Auschwitz-Birkenau, gdzie znajdziesz miejsca związane z historią II wojny światowej. Jeśli szukasz niecodziennych miejsc, zastanów się nad opuszczoną wioską w Bieszczadach, np. Polańczykiem, lub zamkiem Grodno w Zagórzu Śląskim. Zamość to także ciekawe miasto z renesansową architekturą, a podróż pociągiem może być wygodna. Wiosenną podróż samochodem sugeruję do Puszczy Białowieskiej na wschodzie Polski, a jeśli interesują Cię rezerwaty, to Suwałki na północy oferują piękne jeziora i góry.
Polecam odwiedzenie kompleksu byłego obozu koncentracyjnego w Auschwitz-Birkenau, gdzie znajdziesz miejsca związane z historią II wojny światowej. Jeśli szukasz niecodziennych miejsc, zastanów się nad opuszczoną wioską w Bieszczadach, np. Polańczykiem, lub zamkiem Grodno w Zagórzu Śląskim. Zamość to także ciekawe miasto z renesansową architekturą, a podróż pociągiem może być wygodna. Wiosenną podróż samochodem sugeruję do Puszczy Białowieskiej na wschodzie Polski, a jeśli interesują Cię rezerwaty, to Suwałki na północy oferują piękne jeziora i góry.
-
- Zarodnik
- Imię: simoneraineop
Here are some unique and obscure places in Poland that might pique your interest:airystelan3 pisze: ↑sobota, 4 września 2021, 08:13Dzień dobry,
Teraz szukam niecodziennych, niejasnych miejsc do odwiedzenia. Im dziwniejszy, bardziej porzucony lub interesujący, tym lepiej. Niespecjalnie mi się Kraków podobał, bo sama liczba turystów i pubów trochę psuła nastrój. Najlepiej miejsca, do których można dojechać pociągiem/autobusem, ale być może na wiosnę kupię też tani samochód.tellthebellmycfavisitmybalancenow
Dziękuję bardzo.
WWII Historical Sites
Mamerki Bunkers (Masuria)
Near the Wolf’s Lair, this site has massive, well-preserved Nazi bunkers used by high-ranking German officials during WWII. It’s quieter and less touristy than the Wolf’s Lair, with underground passages to explore.
Access: By car or train to Kętrzyn, then a short trip to Mamerki.
Gross-Rosen Concentration Camp (Rogoźnica)
A lesser-visited concentration camp near Wrocław, with preserved ruins and a somber museum that avoids the crowds of Auschwitz.
Access: Train to Świdnica, then a bus or taxi.
Molotov Line Bunkers (Eastern Borderlands)
These abandoned Soviet bunkers from WWII stretch along Poland’s eastern border. The area near Chełm is particularly interesting, and it’s a great chance to explore remote and overgrown sites.
Access: Best by car, but some sites can be reached by bus from Lublin.
Abandoned & Eerie Places
Kłomino
Known as a “ghost town,” this was a former Soviet military base in Western Poland, now abandoned and decaying. The remnants of Soviet-era buildings make for a fascinating, apocalyptic vibe.
Access: Requires a car; nearest major city is Szczecinek.
Żarnowiec Nuclear Power Plant (Pomerania)
A massive, abandoned nuclear plant that was never completed due to protests in the 1980s. It’s a haunting relic of Poland’s Cold War era.
Access: Reachable by car; closest town is Żarnowiec.
Czocha Castle (Lower Silesia)
While not abandoned, this medieval castle is steeped in mystery and legends. It’s a great spot for fans of Harry Potter-like atmospheres and hidden passageways.
Access: Train to Leśna, then a short taxi ride.
Eastern Poland Adventures
Tykocin
A charming, small town near Białystok with a historic Jewish synagogue, castle ruins, and a peaceful atmosphere. It’s an ideal place to learn about Poland’s multicultural past.
Access: Bus from Białystok.
Pripyat River and Bug River Borderlands
Near Belarus and Ukraine, this area offers incredible natural beauty, with meandering rivers, marshes, and small villages. Head to Poleski National Park for wildlife and tranquility.
Access: Train to Chełm, then local transportation.
Weird Natural Sites
Błędowska Desert (Silesia)
A bizarre, sandy desert in the middle of Poland! It’s surreal and feels completely out of place in Europe.
Access: Train to Olkusz, then a bus to Klucze.
Grabarka (Podlasie)
A spiritual site with thousands of wooden crosses left by pilgrims. It’s a quiet and mystical spot near the Belarus border.
Access: Bus from Siemiatycze.
Practical Tips
Buying a Car: If you plan to explore remote places, a used car (even a cheap one) will open up many possibilities.
Eastern Poland: The regions near Belarus and Ukraine are less visited, with plenty of hidden gems like castles, natural reserves, and historical sites.
Apps: Use apps like Polregio for trains and FlixBus for buses to remote areas.
Let me know if you'd like more info on any of these!